Νέοι βομβαρδισμοί κατά ISIS

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελευταίες ημέρες, οι ΗΠΑ κλιμάκωσαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη, πραγματοποιώντας αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην παράκτια πόλη της Σύρτης. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε το «πράσινο φως» για τα αεροπορικά πλήγματα την περασμένη εβδομάδα, αφού η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, απεύθυνε έκκληση για βοήθεια. Τα αεροπορικά πλήγματα, τα οποία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ενδέχεται να εξακολουθήσουν επί πολλούς μήνες, στοχεύουν στη λύση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στους Λιβύους μαχητές και στους άνδρες του Ισλαμικού Κράτους που πολεμούν στο κέντρο της Σύρτης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι στη Σύρτη πολεμούν λιγότεροι από χίλιοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και ότι τα πλήγματα που καταφέρει η αμερικανική πολεμική αεροπορία θα αποδειχθούν καθοριστικής σημασίας για την έκβαση των μαχών.

Η αλήθεια είναι ότι η αμερικανική κυβέρνηση διαπραγματευόταν επί πολλές εβδομάδες με την κυβέρνηση της Λιβύης σχετικά με την πραγματοποίηση αεροπορικών πληγμάτων. Στόχος της επέμβασης αυτής είναι η υποστήριξη των ελάχιστων πολεμικών αεροσκαφών που έχει στη διάθεσή της η λιβυκή κυβέρνηση, ώστε να πλήξουν στόχους στη Σύρτη. Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά, εξάλλου, έχουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης «χειρουργικών» πληγμάτων μέσα στον αστικό ιστό ελαχιστοποιώντας την απώλεια ανθρώπων.

Παρότι υπάρχουν αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στη Λιβύη εδώ και αρκετούς μήνες, οι λιβυκές ένοπλες δυνάμεις ήταν εκείνες που επέλεξαν και προσδιόρισαν τους στόχους που έπληξαν τα αμερικανικά μαχητικά.

Ηδη από τον περασμένο Ιανουάριο ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, είχε αποκαλύψει ότι οι ΗΠΑ σχεδίαζαν να αναλάβουν ουσιαστική στρατιωτική δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη. Εκτοτε, αμερικανικές αλλά και βρετανικές ειδικές δυνάμεις πραγματοποιούν αναγνωριστικές επιχειρήσεις στη χώρα, σε μία προσπάθεια να εντοπίσουν τους αρχηγούς των μαχητών και να χαρτογραφήσουν τα δίκτυά τους.

Την ίδια στιγμή, διαφορετικές ομάδες ειδικών αποστολών προσπαθούν να συνάψουν συμμαχίες με τις διάφορες παραστρατιωτικές ομάδες, κάτι πολύ δύσκολο, καθώς εξακολουθούν να είναι αναξιόπιστες, υπό κακή διοίκηση και διαιρεμένες ανά περιοχή και φυλή.

Πολιτικοί κίνδυνοι

Toν περασμένο Μάρτιο, Αμερικανοί στρατιωτικοί είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αεροπορικά πλήγματα εναντίον 40 επιλεγμένων στόχων σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές της Λιβύης θα κατάφερναν ουσιαστικό πλήγμα στο Ισλαμικό Κράτος και κυρίως θα επέτρεπαν στις παραστρατιωτικές ομάδες της χώρας να κατατροπώσουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και στο έδαφος. Τον ίδιο μήνα, το Πεντάγωνο παρουσίασε στον Λευκό Οίκο τις εναλλακτικές λύσεις που υπήρχαν για την εξουδετέρωση της απειλής στη Λιβύη. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονταν τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον στρατοπέδων εκπαίδευσης, αρχηγείων, οπλοστασίων και άλλων στόχων. Τα σχέδια επικεντρώνονταν στην περιοχή της Σύρτης. Ωστόσο, όλα αυτά τα σχέδια εγκαταλείφθηκαν όταν οι Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατέληξαν ότι οι πολιτικές διεργασίες στη Λιβύη, ιδιαίτερα οι συζητήσεις για τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ήταν υπερβολικά εύθραυστες.

Η αλήθεια είναι ότι σήμερα η αμερικανική παρέμβαση στην περιοχή ενέχει πολιτικούς κινδύνους για τον Φαγέζ Μουσταφά αλ Σεράτζ, πρωθυπουργό της χώρας, που δέχεται δριμύτατες κατηγορίες από τους αντιπάλους του ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν είναι παρά πιόνι των δυτικών συμφερόντων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τόνισε την Πέμπτη ότι Ισλαμικό Κράτος θα εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική απειλή για τις ΗΠΑ ακόμη και όταν ηττηθεί στα προπύργιά του σε Ιράκ και Συρία, σημειώνοντας ότι οι «μοναχικοί λύκοι» που θα εξαπολύουν επιθέσεις αποτελούν διαρκή κίνδυνο που είναι πολύ δύσκολο να εντοπισθεί και να προληφθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή