ΚΟΣΜΟΣ

Στράχε για Τουρκία: «Δίνεται η εντύπωση ότι αυτό το πραξικόπημα ήταν κατευθυνόμενο από την εξουσία»

strache-gia-toyrkia-dinetai-i-entyposi-oti-ayto-to-praxikopima-itan-kateythynomeno-apo-tin-exoysia-2145844

Παραλληλισμό ανάμεσα στην ενίσχυση της εξουσίας στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και την πυρκαγιά στο Ράιχσταγκ, που επέτρεψε στον Χίτλερ να καταλάβει την εξουσία το 1933 πραγματοποίησε ο  ηγέτης του αυστριακού ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

«Δίνεται η εντύπωση ότι αυτό το πραξικόπημα ήταν κατευθυνόμενο από την εξουσία», δήλωσε στην εφημερίδα Die Presse ο Στράχε. «Τέτοιοι μηχανισμοί έχουν εμφανισθεί κατά δραματικό τρόπο στην Ιστορία, για παράδειγμα με την πυρκαγιά του Ράιχσταγκ», πρόσθεσε.

Ο Στράχε κατηγόρησε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι χρησιμοποίησε την απόπειρα του πραξικοπήματος στη χώρα του για να εγκαθιδρύσει μία «προεδρική δικτατορία» με τη βοήθεια «προετοιμασμένων καταλόγων» με ονόματα αντιφρονούντων.

Υπενθυμίζεται ότι, ο εμπρησμός του Ράιχσταγκ τη νύκτα της 27ης προς την 28η Φεβρουαρίου 1933, επέτρεψε στον Αδόλφο Χίτλερ , που μόλις είχε εκλεγεί, να καταστείλει τις ατομικές ελευθερίες και να εξουδετερώσει την αντιπολίτευση στο όνομα του αγώνα κατά του κομμουνισμού.

Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν ότι ο εμπρησμός αυτός ήταν έργο του ναζιστικού κόμματος.