Κρίσιμη εβδομάδα για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις

Κρίσιμη εβδομάδα για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λίγες ώρες ξεκινά το ιστορικής σημασίας ταξίδι του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν στην Ρωσία. Η επίσκεψη έρχεται λίγους μήνες μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία και στον απόηχο της αποτυχημένης απόπειρας στρατιωτικού πραξικόπηματος στην Τουρκία.

Λίγο πριν το ταξίδι του στην Ρωσία, δια μέσου του ρωσικού Πρακτορείου TASS, ο Πρόεδρος Ερντογάν στέλνει μηνύματα φιλίας και συνεργασίας στην Μόσχα. Ο ίδιος αναφέρεται στην σημασία της άμεσης αποκατάστασης των ρωσοτουρκικών σχέσεων. Επίσης κάνει λόγο για το τέλος των κυρώσεων που επέβαλλαν οι δυο κυβερνήσεις μετά τον Νοέμβριο του 2015.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και τα μηνύματα των συνεργατών του κ. Ερντογάν. Ο εκπρόσωπος τύπου του τουρκικού Προεδρικού και στενός συνεργάτης του κ. Ερντογάν, καθηγητής Ιμπραχίμ Καλίν δηλώνει ότι η Τουρκία επιθυμεί να αναζητήσει διέξοδο από την κρίση της Συρίας μαζί με την Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, στον φιλοκυβερνητικό τύπο της Τουρκίας ξεχωρίζουν θετικά μηνύματα για την Ρωσία ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η επίσκεψη του κ. Ερντογάν έρχεται λίγες εβδομάδες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 15 ης Ιουλίου. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν υπήρξε από τους πρώτους ξένους ηγέτες, ο οποίος λίγο μετά την αντιμετώπιση του πραξικοπήματος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον κ. Ερντογάν και εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του προς την εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας.

Παρακολουθεί η Ουάσιγκτον

Τις νέες φιλικές σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας παρακολουθούν από κοντά οι ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον καταγράφει με ιδιαίτερη προσοχή τα τελευταία μηνύματα που ανταλλάσσουν οι δυο κυβερνήσεις και μελετά τον αντίκτυπο που επιφυλάσσουν οι νέες εξελίξεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και στην ευρύτερη περιοχή.

Το ταξίδι του κ. Ερντογάν έρχεται σε μια περίοδο που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις αντιμετωπίζουν αξιοσημείωτα προβλήματα εξαιτίας του πραξικοπήματος της 15 ης Ιουλίου και το ζήτημα της έκδοσης του Φετχουλλάχ Γκιουλέν.

Η Κ υπενθυμίζει στους αναγνώστες της ότι λίγο μετά το τέλος της επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην Ρωσία, στις 24 Αυγούστου, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Kerry σπεύδει στην Τουρκία για να συζητήσει με την τουρκική πλευρά μια σειρά σημαντικών ζητημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή