ΚΟΣΜΟΣ

Ηλεκτρονικό «έμφραγμα» για την Delta

delta

Βλάβη στο σύστημα πληροφορικής καθήλωσε χθες το πρωί στο έδαφος όλα τα αεροσκάφη της Delta Airlines, της τρίτης μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας στον κόσμο με βάση τον αριθμό των επιβατών και δεύτερη με βάση τα έσοδα. Το πρόβλημα επιδιορθώθηκε ύστερα από περίπου έξι ώρες και οι πτήσεις ξανάρχισαν σταδιακά χθες το απόγευμα.

«Η καθήλωση των αεροσκαφών της Delta αίρεται και αναμένεται ότι θα επαναληφθεί περιορισμένος αριθμός πτήσεων μετά την αποκατάσταση της βλάβης στο σύστημα ηλεκτροδότησης στην Ατλάντα που έπληξε το σύστημα πληροφορικής», ανέφερε μέσω του Twitter η εταιρεία, προειδοποιώντας όμως τους πελάτες της ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις και ακυρώσεις.

Δεκάδες χιλιάδες επιβάτες είδαν τις πτήσεις τους να ακυρώνονται ή να καθυστερούν σημαντικά χθες το πρωί. Το σύστημα τέθηκε ξανά σε λειτουργία λίγο μετά τις 15.30 (ώρα Ελλάδας). Το πρόβλημα φαίνεται ότι ήταν μια διακοπή της ηλεκτροδότησης στην Ατλάντα της Τζόρτζια, όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρείας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν τα ηλεκτρονικά συστήματα που ελέγχουν τις πτήσεις σε όλον τον κόσμο. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η Delta εκτελεί περισσότερες από 5.000 πτήσεις ημερησίως σε όλον τον κόσμο.

«Για σήμερα αναμένονται πάρα πολλές ακυρώσεις. Αντιλαμβανόμαστε ότι πολλοί πίνακες ανακοινώσεων στα αεροδρόμια αναγράφουν λανθασμένα ότι οι πτήσεις μας θα γίνουν στην καθορισμένη τους ώρα. Ζητάμε συγγνώμη από τους πελάτες μας», ανέφερε η εταιρεία.

Η Delta άφησε να εννοηθεί ότι οι επιβάτες που ταλαιπωρήθηκαν μπορεί να αποζημιωθούν. «Εάν η πτήση σας ακυρώθηκε ή έχει μεγάλη καθυστέρηση, έχετε το δικαίωμα να αποζημιωθείτε», ανέφερε σε ανακοίνωσή της, εξηγώντας ότι είναι επίσης δυνατόν να γίνουν αλλαγές στα εισιτήρια μέχρι την Παρασκευή.

Οι βλάβες στα συστήματα πληροφορικής των αεροπορικών εταιρειών δεν αποτελούν σπάνιο φαινόμενο. Τον περασμένο Μάιο, ένα πρόβλημα στο σύστημα ραντάρ της πολιτικής αεροπορίας της Σουηδίας στάθηκε αφορμή να διακοπούν για πολλές ώρες οι πτήσεις. Τον Μάρτιο, η ιαπωνική All Nippon Airways ακύρωσε εκατοντάδες πτήσεις εσωτερικού εξαιτίας ενός προβλήματος στο ηλεκτρονικό σύστημά της. Πέρυσι, παρόμοια προβλήματα αντιμετώπισε δύο φορές (τον Μάιο και τον Ιούλιο) η ανταγωνίστρια της Delta, η εταιρεία United, με αποτέλεσμα να καθηλωθούν στο έδαφος εκατοντάδες πτήσεις της.