Κόσοβο: Πρώην αντάρτης καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 8 ετών για εγκλήματα πολέμου

Κόσοβο: Πρώην αντάρτης καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 8 ετών για εγκλήματα πολέμου

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα διεθνές δικαστήριο καταδίκασε σήμερα έναν Κοσοβάρο, πρώην μέλος της οργάνωσης ανταρτών UÇK, σε οκτώ χρόνια κάθειρξη για εγκλήματα πολέμου σε βάρος σέρβων αμάχων κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κοσόβου (1998-1999).

Το δικαστήριο «έκρινε ένοχο τον Σεμσίτ Κρασνίτσι για εγκλήματα πολέμου σε βάρος του άμαχου πληθυσμού», ανέφερε η EULEX, η Αποστολή της ΕΕ για την επιβολή του κράτους δικαίου στο Κοσσυφοπέδιο, σε ανακοίνωσή της.

Ο Κρασνίτσι ήταν υπεύθυνος για «παράνομες φυλακίσεις, βασανιστήρια πολλών αυτοπτών μαρτύρων και αμάχων» σε στρατόπεδα του UÇK στην Αλβανία και στο Κόσοβο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Κρασνίτσι είχε πολεμήσει εναντίον των σερβικών δυνάμεων στο Κόσοβο στις τάξεις του Στρατού Απελευθέρωσης του Κοσόβου.

Στη σύγκρουση αναμετρήθηκαν οι αλβανοί αυτονομιστές αντάρτες και οι δυνάμεις της Σερβίας και του Μαυροβουνίου. Ο πόλεμος στοίχισε τη ζωή περίπου 14.000 ανθρώπων και την έκβασή του έκρινε η επέμβαση του NATO την άνοιξη του 1999. Τα αεροπορικά πλήγματα του Συμφώνου οδήγησαν στην υποχώρηση των σερβικών δυνάμεων. Το Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008.

Η EULEX αναπτύχθηκε στο Κόσοβο μερικούς μήνες μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας αυτής της επαρχίας της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας για να βοηθήσει στην οικοδόμηση του κράτους του δικαίου και στη διαχείριση ιδιαίτερα λεπτών υποθέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή