Η Τουρκία απομακρύνεται από την Ε.Ε.

Η Τουρκία απομακρύνεται από την Ε.Ε.

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Τα πρακτορεία ειδήσεων έκαναν λόγο για «πάνω από 1 εκατομμύριο», το CNN Turk υπολόγισε 3,5 εκατομμύρια, το πρακτορείο Ανατολή 5 εκατομμύρια.

Οσοι κι αν ήταν οι παριστάμενοι στη γιγάντια συγκέντρωση στο Γενί Καπί της Κωνσταντινούπολης, την Κυριακή, το μήνυμα που θέλησε να δώσει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ήταν σαφές: «Ο κόσμος είναι στο πλευρό μου».

Ο Ερντογάν ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τους επικεφαλής του κεμαλικού CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και του εθνικιστικού ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σε μια επίδειξη ενότητας που θα ήταν αδιανόητη μέχρι πριν από τρεις εβδομάδες. Αντί κομματικών σημαιών, είχαν παραγγελθεί για την εκδήλωση 2,5 εκατομμύρια τουρκικές σημαίες, ενώ «παρών» με γιγάντια πορτρέτα ήταν και ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, τον οποίο ο Ερντογάν επανέφερε στην «κυκλοφορία» προκειμένου να υπογραμμίσει την υπέρβαση των διαφορών στους κόλπους του νέου πολιτικού μετώπου. Οι προσεκτικοί παρατηρητές βεβαίως σημείωσαν ότι στην ομιλία του ο Ερντογάν δεν ανέφερε ούτε μία φορά τη λέξη Ατατούρκ, προτιμώντας το όνομα Μουσταφά Κεμάλ – γιατί ο Κεμάλ ονομάστηκε «πατέρας των Τούρκων» (Ατατούρκ) όταν εισήγαγε τις μεταρρυθμίσεις εκδυτικισμού και εκκοσμίκευσης της τουρκικής ζωής, με τις οποίες εξακολουθεί να διαφωνεί ο Ερντογάν.

Ανεξαρτήτως αυτού, ο Κιλιτσντάρογλου χαιρέτισε το «παράθυρο συμβιβασμού» που έχει ανοίξει στη χώρα, αν και στο πλήθος δεν φάνηκε να αρέσει η παραίνεσή του να μείνει η πολιτική «έξω από τα τζαμιά, τα δικαστήρια και τα στρατόπεδα».

«Αυτή η βάρβαρη απόπειρα πραξικοπήματος δημιούργησε μια ευκαιρία για τον Ερντογάν να γίνει πρόεδρος όλης της χώρας. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια», είπε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, Ντενίζ Ουλκέ Αριμπογάν. Η διευθύντρια του Κέντρου Τουρκικών Σπουδών του Ινστιτούτου Μεσανατολικών Σπουδών της Ουάσιγκτον, Γκονούλ Τολ, έκανε λόγο για «γάμο συμφέροντος». «Ο στρατός θα πρέπει να αποδεχθεί ότι υπόκειται σε μια ισλαμική κυβέρνηση, ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τον κεμαλικό πυρήνα του στρατού», είπε. «Αλλά δεν νομίζω ότι αυτός ο γάμος συμφέροντος θα διαρκέσει. Οταν υπάρξουν στο στράτευμα αρκετοί έμπιστοι της κυβέρνησης, θα παραμερίσει τους κεμαλικούς».

Μεταξύ των συνθημάτων στη συγκέντρωση της Κυριακής ήταν η κραυγή περί επαναφοράς της θανατικής ποινής. «Αν ο λαός θέλει τη θανατική ποινή, τα κόμματα θα ακολουθήσουν τη θέλησή του», είπε ο Ερντογάν, κλείνοντας, κατ’ ουσίαν, τον δρόμο της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, προϋπόθεση για ένταξη στην οποία είναι να μην ισχύει η θανατική ποινή. Ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε επίσης δριμείες επικρίσεις προς τη Γερμανία για την άρνηση των αρχών της Κολωνίας να μεταδώσουν μήνυμά του σε συγκέντρωση στην πόλη, την περασμένη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, τα σχόλια τόσο του Ταγίπ Ερντογάν στη γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» όσο και του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη γερμανική εφημερίδα «Ταγκεσπίγκελ» δείχνουν ότι τα προβλήματα στις σχέσεις της Τουρκίας επεκτείνονται στο ευαίσθητο θέμα της συμφωνίας για το προσφυγικό.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπερασπίστηκε τη συμφωνία που συνήψε η Ε.Ε. με την Τουρκία στις αρχές του χρόνου, δηλώνοντας ότι η πραγματικότητα επιτάσσει «να συνεργαζόμαστε με τους γείτονές μας».

Ομως ξεκαθάρισε ότι το επόμενο βήμα της συμφωνίας βρίσκεται στο χέρι της Τουρκίας. «Το αν και πότε θα υπάρξει απελευθέρωση της βίζας, εξαρτάται από την Τουρκία», είπε ο Γιούνκερ. «Αν τα αιτήματά μας δεν ικανοποιηθούν, οι επανεισδοχές (προσφύγων) δεν θα είναι πλέον εφικτές», δήλωσε από την πλευρά του ο Ερντογάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή