Ισχυρά πλήγματα στο Ισλαμικό Κράτος

Ισχυρά πλήγματα στο Ισλαμικό Κράτος

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Οι τζιχαντιστές έχασαν την Κυριακή τον έλεγχο της πόλης Μανμπίτζ της Συρίας, με αποτέλεσμα να παρεμποδιστεί η αλυσίδα ανεφοδιασμού της Ράκα, που είναι το βασικό προπύργιό τους στη χώρα. Ενώ το Ισλαμικό Κράτος χάνει συστηματικά έδαφος τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ, προετοιμασίες μεγάλης μάχης γίνονται στο αρχικό μέτωπο του πολέμου της Συρίας ανάμεσα στην κυβέρνηση της Δαμασκού και στους αντάρτες για τον έλεγχο του Χαλεπίου.

Στη Μανμπίτζ της βόρειας Συρίας, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (συμμαχία Κούρδων και Αράβων που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος με αμερικανική αεροπορική υποστήριξη) εξεδίωξαν τους τζιχαντιστές, έπειτα από μάχη που ξεκίνησε στις 31 Μαΐου και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 433 αμάχων, 973 τζιχαντιστών και 281 μαχητών της συμμαχίας. Οι πρώτοι δημοσιογράφοι που εισήλθαν το Σαββατοκύριακο στην πόλη στο πλευρό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων ανέφεραν ότι οι τζιχαντιστές προσπάθησαν να κρατήσουν ομήρους τους κατοίκους στα σπίτια τους, αλλά πολλοί κατόρθωσαν να διαφύγουν. Ενόψει της τελευταίας επιχείρησης εναντίον των περίπου 130 τζιχαντιστών που θεωρείται ότι κρύβονται ακόμη στο κέντρο της πόλης, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις απομάκρυναν την Κυριακή τους αμάχους. Περίπου 78.000 άνθρωποι έχουν ήδη εκτοπιστεί από την πόλη από τις αρχές του πολέμου.

Παράλληλα, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, που έχουν ως κύριο κορμό τους Κούρδους του YPG, έχουν προσεγγίσει τη Ράκα σε απόσταση 60 χιλιομέτρων. Αντίστοιχα, στο Ιράκ έχει ξεκινήσει η διαδικασία περικύκλωσης της Μοσούλης, ενόψει της μάχης που αναμένεται το φθινόπωρο για την ανακατάληψη της πόλης από τους τζιχαντιστές. Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα για τις εξελίξεις στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι πρέπει να υπάρξει σχέδιο ώστε η σουνιτική μειονότητα του Ιράκ να εκπροσωπηθεί στην κυβέρνηση και να εκλείψουν οι αιτίες που ώθησαν μερίδα σουνιτών να στηρίξει τους τζιχαντιστές.

Στο βασικό μέτωπο του πολέμου της Συρίας, στο Χαλέπι, την πόλη που προπολεμικά ήταν η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, επίσης παρατηρείται κλιμάκωση των μαχών, με τις δύο πλευρές να καλούν ενισχύσεις χιλιάδων ανδρών το τελευταίο τριήμερο. Η βασική εξέλιξη των τελευταίων ημερών είναι η σύμπραξη ανάμεσα στους τζιχαντιστές της Φατέχ αλ Σαμ (παρακλάδι της Αλ Κάιντα που μέχρι τον περασμένο μήνα λεγόταν Αλ Νούρσα), στους ισλαμιστές και στους υποστηριζόμενους από τη Δύση αντάρτες. «Πιστεύω ότι αυτή είναι μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις της τελευταίας πενταετίας στη συριακή επανάσταση», είπε ο επικεφαλής της βασικής οργάνωσης της συριακής αντιπολίτευσης, του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, Ανάς αλ Αμπντέχ, που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.

Το Σαββατοκύριακο, η σύμπραξη τζιχαντιστών-ισλαμιστών-ανταρτών κατόρθωσε να σπάσει εν μέρει την πολιορκία του Χαλεπίου από τις δυνάμεις του Ασαντ, της Ρωσίας και της Χεζμπολάχ, αν και η δίοδος που άνοιξε δεν είναι ασφαλής. Από την Κυριακή, έχουν φθάσει στο Χαλέπι επιπλέον 2.000 στρατιώτες του φιλοκυβερνητικού συνασπισμού και 700 αντάρτες. «Και οι δύο πλευρές ετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη του Χαλεπίου», είπε ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή