Γεγονός η εξομάλυνση των ρωσοτουρκικών σχέσεων

Γεγονός η εξομάλυνση των ρωσοτουρκικών σχέσεων

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα περίοδος ξεκινά στις ρωσοτουρκικές σχέσεις μετά την σημερινή, ιστορική επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Οι δυο κυβερνήσεις αποφασίζουν να προχωρήσουν στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων τους.

Στα πλαίσια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν οι Πρόεδροι των δυο χωρών μετά τις επαφές τους, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε την χώρα του παρά τα μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ο κ. Πούτιν δηλώνει ότι στόχος των δυο κυβερνήσεων είναι επιστροφή στο επίπεδο που βρισκόντουσαν οι διμερείς σχέσεις πριν από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού.

Σε εμπορικό επίπεδο, οι αρμόδιες επιτροπές των δυο χωρών ξεκινούν εντατικές συνομιλίες και έρχεται η άρση των κυρώσεων. Ο κ. Πούτιν αναφέρεται και στο πεδίο της ενέργειεας, με ειδική αναφορά στο πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας και στο Turkish Stream.

Επίσης, δηλώνει ότι σήμερα οι δυο πλευρές συζήτησαν και την επιστροφή των Ρώσων τουριστών στην Τουρκία. «Για την τελική αποκατάσταση των σχέσεων θα χρειαστούμε χρόνο», επισημάνει ο κ. Πούτιν.

«Συζητήσαμε και τα βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν στην Συρία», αναφέρει ο κ. Πούτιν, ο οποίος αναφέρεται στην σημασία της κοινής δράσης στο πεδίο της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Ο κ. Πούτιν αφήνει να εννοηθεί ότι στις ρωσοτουρκικές σχέσεις υπάρχουν σημαντικά προβλήματα σε ότι αφορά την κρίση της Συρίας. Ο ίδιος κάνει λόγο για ένα κλίμα ειλικρίνειας στις διμερείς συνομιλίες.

«Ο φίλος μου Πούτιν»

Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν αποκαλεί τον Πρόεδρο της Ρωσίας «ο φίλος μου Πούτιν». Ο ίδιος τονίζει ότι οι δυο χώρες επιθυμούν την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων. Επισημάνει ότι έρχονται νέες πρωτοβουλίες στα πεδία πολιτικής, διπλωματίας, οικονομίας και ενέργειας.

Ο κ. Ερντογάν πραγματοποιεί ειδική αναφορά στον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου και ανακοινώνει την παροχή επιμέρους κρατικής βοήθειας στο εν λόγω έργο. Επίσης, ανακοινώνει την δημιουργία μηχανισμού συνεργασίας στον άξονα Ρωσίας-Αζερμπαϊτζάν- Τουρκίας.

Ο κ. Ερντογάν αναφέρεται επίσης, και στην προοπτική της εντατικοποίησης των ενεργειών στο πεδίο του Turkish Stream.Ο Πρόεδρος της Τουρκίας ευχαριστεί την Ρωσία για την υποστήριξη που παρείχε μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή