Συνελήφθη Σύρος πρόσφυγας στη Γερμανία- Υπήρχαν ενδείξεις για επίθεση στην έναρξη της Bundesliga

Συνελήφθη Σύρος πρόσφυγας στη Γερμανία- Υπήρχαν ενδείξεις για επίθεση στην έναρξη της Bundesliga

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έναν 24χρονο Σύρο πρόσφυγα συνέλαβε η γερμανική αστυνομία, έπειτα από πληροφορίες που έλαβε ότι ο νεαρός σχεδίαζε επίθεση, πιθανόν με ισλαμιστικά κίνητρα, όπως ανέφεραν σήμερα αξιωματούχοι της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Ο Σύρος που συνελήφθη στο γειτονικό κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο παραμένει υπό κράτηση, ανέφερε με ανακοίνωση του το υπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

«Οι έρευνες που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπίσει κανένα αποδεικτικό στοιχείο κάποιας απτής απειλής», τόνισε.

Δεν πρόκειται για υψηλόβαθμο μέλος του ΙΚ

Νωρίτερα σήμερα, η εφημερίδα Bild είχε αναφέρει ότι οι αρχές συνέλαβαν ένα «υψηλόβαθμο στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους» στην δυτική πόλη Μούτερστατ.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας διευκρίνισε ότι ο άνδρας που συνελήφθη δεν ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος του ΙΚ.

Το γερμανικό κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο SWR ανέφερε πως ο άνδρας, γεννηθείς στην Δαμασκό, έφτασε στην Γερμανία ως πρόσφυγας στις αρχές του 2016 και το γραφείο των εισαγγελικών αρχών στην πόλη Ντούισμπουργκ τον παρακολουθούσαν στο πλαίσιο μιας έρευνας.

Το SWR και η Bild γνωστοποίησαν ότι οι αρχές διεξήγαγαν έρευνα για μια πιθανή επίθεση στην έναρξη της περιόδου του γερμανικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Bundesliga στις 26 Αυγούστου.

«Υπήρχαν ενδείξεις πως κάτι σχεδιαζόταν στην έναρξη της Bundesliga», είπε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Ρηνανίας-Παλατινάτου στο Μάιντς.

Στην διαδικτυακή της έκδοση η Bild σχολίασε ότι ο άνδρας συνελήφθη κατά την διάρκεια συνηθισμένου αστυνομικού ελέγχου.

Οι αρχές έλαβαν μια πληροφορία για τον άνδρα από μια φυλακή στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Περιστέλεται η πολιτική των ανοικτών θυρών

Την ίδια στιγμή, η Γερμανία μοιάζει να έχει περιστείλει δραστικά την πολιτική των ανοικτών θυρών έναντι των προσφύγων και των μεταναστών για το 2016, καθώς απέλασε ήδη 13.000 άτομα χωρίς έγκυρα έγγραφα το πρώτο εξάμηνο του έτους- ένας αριθμός που υπερβαίνει κατά 4.000 το σύνολο του 2015, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα.

Την ίδια περίοδο η χώρα υποδέχθηκε περί τους 117.500 πρόσφυγες και μετανάστες. Το περασμένο έτος ο  αριθμός αυτός είχε αγγίξει το ένα εκατομμύριο και πλέον άτομα.

Οι περισσότερες αρνήσεις εισόδου έγιναν σε χερσαία σημεία εισόδου και οι Αφγανοί (2.500), οι Σύροι (1.300) και οι Ιρακινοί (1.000) κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά τις εθνικότητες των προσώπων που απελάθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας κατόπιν αιτήματος του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke).

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έχει κληθεί πολλές φορές να υπερασπιστεί την πολιτική της κυβέρνησής της για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών, ιδιαίτερα έπειτα από τις δύο επιθέσεις εξτρεμιστών που είχαν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία.

Η Μέρκελ ενέμεινε στη θέση ότι οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους εξαιτίας συρράξεων ή διωγμών έχουν το δικαίωμα να τους χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή