Ρεπουμπλικανοί εναντίον Τραμπ

Ρεπουμπλικανοί εναντίον Τραμπ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Των προτάσεών του για την οικονομία υπεραμύνθηκε χθες ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του δικτύου Fox, όπου δεσμεύθηκε ότι το πρόγραμμά του θα οδηγήσει σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 4%, ποσοστό που δεν έχει επιτευχθεί στις ΗΠΑ από τα τελευταία χρόνια της προεδρίας του Μπιλ Κλίντον, στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του στο Ντιτρόιτ, όπου επρόκειτο να αποκαλύψει λεπτομέρειες του οικονομικού του προγράμματος το βράδυ της Δευτέρας, ο Τραμπ πρότεινε σημαντικές φοροαπαλλαγές, τη δραστική συρρίκνωση των ομοσπονδιακών ρυθμιστικών κανόνων και την αναβίωση της αναβληθείσας κατασκευής του πετρελαϊκού αγωγού Keystone XL από τον Καναδά στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ επέλεξε να μην αυτοσχεδιάσει, παραμένοντας πιστός στα βασικά σημεία της ομιλίας του, όπως τα είχε συζητήσει με την οικονομική του ομάδα, ενώ επέδειξε πρωτοφανή ψυχραιμία όταν ομάδα διαδηλωτών σηκώθηκε στην αίθουσα φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του. Αντί να ειρωνευθεί τους διαδηλωτές και να ζητήσει τη βίαιη έξωσή τους από την αίθουσα, όπως έχει πράξει κάθε άλλη φορά, ο Τραμπ υιοθέτησε σαρδόνιο χαμόγελο και παρέμεινε σιωπηλός, περιμένοντας υπομονετικά να ολοκληρώσουν τα συνθήματα, προτού οδηγηθούν εκτός αιθούσης χωρίς να τους ασκηθεί βία.

Το φορολογικό σχέδιο που παρουσίασε ο Τραμπ αντικατοπτρίζει τις πάγιες θέσεις των Ρεπουμπλικανών, περιλαμβάνοντας φορολογικές ελαφρύνσεις και περιορισμό του κρατικού παρεμβατισμού. Σε μία προσπάθεια να προσελκύσει ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης, πρότεινε επίσης την έκπτωση των δαπανών για τα παιδιά, όπως το κόστος παιδικών σταθμών και περίθαλψης, από τη φορολόγηση Αμερικανών γονέων, ενώ δεσμεύθηκε να επανέλθει στο θέμα προσεχώς με λεπτομέρειες.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε περιφρονητικά στην αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον λέγοντας ότι εκπροσωπεί «τις κουρασμένες φωνές του παρελθόντος».

Στο μεταξύ, οξύτατη επίθεση εναντίον του Τραμπ εξαπέλυσαν 50 Ρεπουμπλικανοί, πρώην ανώτατα στελέχη των υπηρεσιών Εθνικής Ασφάλειας, που προειδοποίησαν σε ανοικτή επιστολή τους ότι ο υποψήφιος του κόμματός τους θα ήταν «ο πλέον επικίνδυνος πρόεδρος στην αμερικανική Ιστορία».

Η ομάδα των πρώην στελεχών, ορισμένοι από τους οποίους έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν υπέρ του Τραμπ, περιλαμβάνει πρώην υπουργούς Εσωτερικής Ασφάλειας της κυβέρνησης Μπους, όπως ο Τομ Ριτζ και ο Μάικλ Τσέρτοφ, τον πρώην διευθυντή υπηρεσιών Πληροφοριών Τζον Νεγκροπόντε και τον πρώην διευθυντή της CIA Μάικλ Χέιντεν.

Την επιστολή υπογράφουν επίσης ο πρώην πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ερικ Εντελμαν και ο πρώην εκπρόσωπος των ΗΠΑ στις εμπορικές συνομιλίες με την Ευρώπη και τα κράτη της Ασίας. «Ο Τραμπ δεν διαθέτει τον χαρακτήρα, τις αξίες και την εμπειρία που απαιτούνται από έναν πρόεδρο. Επιδεικνύει ανησυχητική άγνοια βασικών δεδομένων, δρα παρορμητικά και εμφανίζει έλλειψη αυτοκυριαρχίας», γράφουν, μεταξύ άλλων, στην ανοικτή τους επιστολή οι 50.

Τις θέσεις της ομάδας των 50 απέρριψε ο Τραμπ με ανακοίνωσή του, στην οποία τους χαρακτηρίζει «τίποτα παραπάνω από την αποτυχημένη ελίτ της Ουάσιγκτον, η οποία επιδιώκει να διατηρηθεί στην εξουσία».

Την ίδια ώρα, ένα ακόμη μέλος της νομοθετικής εξουσίας, η πεπειραμένη και ευρέως αποδεκτή Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής του Μέιν Σούζαν Κόλινς ανακοίνωσε και αυτή την πρόθεσή της να μην ψηφίσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Σε δηλώσεις της τη Δευτέρα, η Κόλινς είπε ότι ύστερα από ώριμη σκέψη δεν μπορεί να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Τραμπ, εκφράζοντας την απογοήτευσή της για τις «γεμάτες ωμότητα δηλώσεις του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή