Προειδοποίηση για «μίσος» κατά των ΗΠΑ

Προειδοποίηση για «μίσος» κατά των ΗΠΑ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ ζήτησε χθες για μία ακόμη φορά την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας την Ουάσιγκτον ότι ο αντιαμερικανισμός στη χώρα του «έχει φθάσει στο αποκορύφωμα και εξελίσσεται σε μίσος».

Σύμφωνα με τους επικαιροποιημένους αριθμούς που έδωσε χθες ο Μποζντάγ, οι τουρκικές αρχές έχουν προχωρήσει σε 16.000 προσαγωγές και 6.000 συλλήψεις από τις 16 Ιουλίου, στο πλαίσιο της έρευνας για την «τρομοκρατική οργάνωση φετουλαχιστών». Δεκάδες χιλιάδες άλλοι έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους ως ύποπτοι για συμμετοχή σε αυτό που η τουρκική κυβέρνηση αποκαλεί «παράλληλο κράτος».

Ο Τούρκος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, αρνείται κάθε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και καλεί την Ουάσιγκτον να μην συναινέσει στην έκδοσή του στην Τουρκία, ενώ κάποιοι οπαδοί του δηλώνουν πρόθυμοι να θυσιάσουν ακόμη και τη ζωή τους για εκείνον.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Τούρκου μπασκετμπολίστα του ΝΒΑ Ενές Καντέρ, που δήλωσε ότι θα αλλάξει το επώνυμό του σε Γκιουλέν, αφότου η οικογένειά του τον αποκήρυξε για σχέσεις με τον κατηγορούμενο ως εγκέφαλο του πραξικοπήματος ιεροκήρυκα. «Μπορώ να θυσιάσω τη μητέρα μου, τον πατέρα μου, τα αδέλφια μου και όλους μου τους συγγενείς για τον Γκιουλέν. Μπορώ να δώσω το κεφάλι μου. Ας μου πάρει ο Θεός τη ζωή κι ας δώσει κάθε δευτερόλεπτο στον θαρραλέο μου κήρυκα», έγραψε ο αστέρας της Oklahoma City Thunder στο Twitter. «Από εδώ και πέρα, οικογένειά μου είναι τα αφοσιωμένα μέλη της Χιζμέτ (της οργάνωσης του Γκιουλέν) που ανεμίζουν τουρκικές σημαίες σε 171 χώρες». Νωρίτερα, ο πατέρας του Μεχμέτ είχε δημοσιεύσει επιστολή με την οποία αποκήρυσσε το καμάρι της οικογένειάς του, ισχυριζόμενος ότι «υπνώτισαν» τον γιο του και «τον χρησιμοποιούν». «Με αίσθημα ντροπής, ζητώ συγγνώμη από τον πρόεδρο και από τον τουρκικό λαό που έκανα τέτοιο παιδί», έγραψε ο Μεχμέτ Καντέρ σε επιστολή που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Σαμπάχ».

Οι τουρκικές αρχές δηλώνουν ότι απέστειλαν στις ΗΠΑ 85 κούτες εγγράφων που τεκμηριώνουν το αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν, ενώ η Ουάσιγκτον τονίζει ότι το ζήτημα είναι νομικό και όχι πολιτικό, προτρέποντας την Αγκυρα να επιδείξει την απαιτούμενη υπομονή.

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε χθες από τις ΗΠΑ να μη ρισκάρουν τη μόνιμη εχθρότητα του τουρκικού λαού (την οποία, εξάλλου, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος δεν παραλείπει να καλλιεργεί).«Οι σχέσεις μεταξύ κρατών μπορεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να αποκατασταθούν. Αλλά υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να αποκατασταθεί», υποστήριξε ο Μποζντάγ. «Η διάθεση κατά των ΗΠΑ έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της και εξελίσσεται σε μίσος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή