«Στροφή» δωρητών στη Χίλαρι Κλίντον

«Στροφή» δωρητών στη Χίλαρι Κλίντον

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μεγάλοι δωρητές των Ρεπουμπλικανών εγκαταλείπουν τον Ντόναλντ Τραμπ και στρέφονται προς τη Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον, όπως δείχνουν κρατικές υπηρεσίες και η δημοσιογραφική έρευνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Times της Νέας Υόρκης, όσοι προσέφεραν κεφάλαια σε υποψηφίους για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών κατά τη διάρκεια της προκριματικής αναμέτρησης, υπάρχει πιθανότητα να προσφέρουν στην εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον, παρά στον υποψήφιο του δικού τους κόμματος, Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ένα συνηθισμένο προεκλογικό έτος, οι δωρητές, των οποίων ο υποψήφιος είχε ηττηθεί στην προκριματική φάση, διοχέτευαν τις δωρεές τους σε άλλο υποψήφιο του ίδιου κόμματος.

Η φετινή προεδρική αναμέτρηση είναι, όμως, διαφορετική. Μεταξύ των δωρητών που προσέφεραν περισσότερα από 200 δολάρια στους Τζεμπ Μπους, Τζον Κέισικ, Κρις Κρίστι και Λίνζι Γκρέιαμ στην προκριματική αναμέτρηση των Ρεπουμπλικανών, η πλειοψηφία επέλεξε να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής.

Η «γενναιοδωρία» αυτή απέφερε στην κ. Κλίντον 2,2 εκατ. δολάρια από δωρητές, οι υποψήφιοι των οποίων εγκατέλειψαν την κούρσα των Ρεπουμπλικανών, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ έλαβε μόλις 1,6 εκατ. δολάρια από τέτοιους χρηματοδότες.

Ανάλογη τάση παρατηρείται και μεταξύ των μεγάλων δωρητών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας υπολογιστών Hewlett Packard, Μεγκ Ουίτμαν, που έχει διατελέσει υπεύθυνη οικονομικών του υποψηφίου για την προεδρία το 2012, Μιτ Ρόμνεϊ, ανακοίνωσε πριν από μία εβδομάδα ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ του Τραμπ. Σαν να μην έφτανε αυτό, η κ. Ουίτμαν, που είχε παρομοιάσει τον Τραμπ με τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι, δεσμεύθηκε ότι θα συγκεντρώσει κεφάλαια υπέρ της Χίλαρι Κλίντον, καλώντας ομοϊδεάτες της από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να κάνουν το ίδιο.

Στον κατάλογο των νεόκοπων χρηματοδοτών της Χίλαρι Κλίντον ήλθε επίσης να προστεθεί ο Χάρι Σλόουν, πρώην επικεφαλής των κινηματογραφικών στούντιο MGM και πρώην επικεφαλής των εθνικών οικονομικών επιτροπών του Μιτ Ρόμνεϊ και του Τζον Μακέιν.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Σλόουν ανακοίνωσε ότι αδυνατεί να στηρίξει τον Τραμπ, ο οποίος «δεν εκπροσωπεί τις αξίες που με έκαναν Ρεπουμπλικανό. Είναι ανέτοιμος και ακατάλληλος να γίνει πρόεδρος. Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί φίλοι μου συμφωνούν μαζί μου. Ως επιχειρηματίας, πατέρας και συντηρητικός, είναι ξεκάθαρο για μένα ότι η υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον είναι η καταλληλότερη για τη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά.

Αγωγή κατά Κλίντον

Στο μεταξύ, αγωγή κατά της κ. Κλίντον κατέθεσαν συγγενείς δύο ανδρών που σκοτώθηκαν το 2012 κατά την επίθεση τζιχαντιστών στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη της Λιβύης.

Στην αγωγή τους, οι συγγενείς των θυμάτων εκτιμούν ότι ο «ανεύθυνος» χειρισμός των απόρρητων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τη Χίλαρι Κλίντον στον προσωπικό της υπολογιστή ευθύνεται για τον θάνατο των δικών τους.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργού Εξωτερικών, η κ. Κλίντον συνήθιζε να χρησιμοποιεί τον οικιακό της υπολογιστή για τη λήψη και αποστολή απόρρητων μηνυμάτων email, με τους επικριτές της να την κατηγορούν ότι με τον τρόπο αυτό κρατικά μυστικά κινδύνευσαν να πέσουν στα χέρια χάκερ ξένων δυνάμεων ή τρομοκρατικών οργανώσεων.

Παρότι η επίσημη έρευνα έθεσε την υπόθεση στο αρχείο, οι πολιτικοί αντίπαλοι της κ. Κλίντον προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν την υπόθεση για να εμφανίσουν την υποψήφια των Δημοκρατικών ως ανεύθυνη και ανίκανη να χειρισθεί ευαίσθητα, απόρρητα δεδομένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή