ΚΟΣΜΟΣ

Ο «σπασίκλας» πρόεδρος

o-spasiklas-proedros-2146234

Οταν ο δρ Τζον Χόλντρεν δέχθηκε τη θέση του επιστημονικού συμβούλου του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, φανταζόταν ότι θα αρχίσει από την αλφαβήτα της επιστήμης. Αυτό που αντίκρισε ήταν ένας πρόεδρος που μεγάλωσε βλέποντας «Star Trek» και οι επιστημονικές ανακαλύψεις τον ενθουσίαζαν πάντα. Ενα άρθρο στους Νew York Times την περασμένη εβδομάδα παρουσίασε την πλευρά του «σπασίκλα» του Αμερικανού προέδρου.

Ο πρόεδρος Ομπάμα όχι μόνον παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον επιστημονικό χώρο, αλλά οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει αποδεικνύουν ότι ανήκει στους ηγέτες που η εν πολλοίς επιτυχής διακυβέρνησή τους είχε έρεισμα στην καλλιεργημένη προσωπικότητά τους. Από το 2008 μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση Ομπάμα, με την επιστημονική ομάδα συμβούλων της, έχει διαξεγάγει μελέτες γύρω από τις νοητικές και γενετικές ασθένειες, ενώ έχει ηγηθεί της αντιμετώπισης του ιού Εμπολα. Είναι ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ που, τον προηγούμενο μήνα, δημοσίευσε άρθρο στη σπουδαία ιατρική επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association», καθιστώντας εαυτόν τον πρώτο πρόεδρο που δημοσιεύει ακαδημαϊκό άρθρο. Μέσα σε αυτά τα οκτώ χρόνια, ο Μπαράκ Ομπάμα έχει διεξαγάγει 34 μελέτες πάνω σε επιστημονικά θέματα (από ιατρική έως κυβερνοασφάλεια), ενώ οι σύμβουλοι επιστήμονές του δηλώνουν ότι εργάζονται σκληρά επειδή ο ίδιος ο πρόεδρος ασχολείτο με την πορεία των ερευνών. Σε εμφανίσεις του, μάλιστα, σε επιστημονικούς οργανισμούς και ιδρύματα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ άφηνε τον λόγο που είχε μπροστά του και μιλούσε δίχως τις σημειώσεις του.

Οσο κι αν οι κόρες του λένε ότι ο πατέρας τους δεν είναι πια τόσο κουλ, ο Μπαράκ Ομπάμα θα γράψει ιστορία ως ο πρόεδρος που έκανε σαν μικρό παιδί μπροστά στις επιστημονικές ανακαλύψεις, σαν σοφός μπροστά στην ανάγκη του ανθρώπου να προχωρεί μπροστά.