Η Πορτογαλία ζητά βοήθεια από την Ευρώπη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Η Πορτογαλία ζητά βοήθεια από την Ευρώπη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βοήθεια των άλλων ευρωπαϊκών χωρών ζήτησε σήμερα η Πορτογαλία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις τεράστιες πυρκαγιές που μαίνονται στον βορρά της και στο νησί Μαδέρα.

Ήδη η Ιταλία υποσχέθηκε να της στείλει ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος, ενώ ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα δήλωσε την Τρίτη ότι σκοπεύει να ζητήσει βοήθεια και από τη Ρωσία.

«Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιήθηκε και επίσημα και η Πορτογαλία ζήτησε δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα» ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, διευκρινίζοντας ότι ήδη τέθηκε στη διάθεση της Λισαβόνας ένα ιταλικό αεροπλάνο.

Δύο ισπανικά Canadair συμμετείχαν ήδη στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών στη βορειοανατολική Πορτογαλία, στο πλαίσιο μιας διμερούς συμφωνίας των χωρών της Ιβηρικής.

Οι πυρκαγιές που μαίνονται στο πορτογαλικό νησί της Μαδέρας στοίχισαν τη ζωή σε τρεις ανθρώπους στη διάρκεια της περασμένης νύχτας, ενώ 1.000 άνθρωποι χρειάσθηκε να απομακρυνθούν από την περιοχή, μεταξύ των οποίων και τουρίστες, ανακοίνωσαν οι αρχές το πρωί της Τετάρτης.

Τα τρία θύματα έχασαν τη ζωή τους όταν έπιασαν φωτιά οι ιδιοκτησίες τους, κοντά στις ιστορικές συνοικίες της Φουνσάλ, της περιφερειακής πρωτεύουσας της Μαδέρας, το κέντρο της οποίας επλήγη από τις φλόγες στη διάρκεια της νύχτας. Τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν επίσης λόγο για δύο ανθρώπους που έχουν τραυματισθεί σοβαρά.

«Περίπου 1.000 άνθρωποι χρειάσθηκε να απομακρυνθούν από κατοικίες και ξενοδοχεία, κάτοικοι και τουρίστες», δήλωσε ο δημάρχος της Φουνσάλ Πάολο Καφόφο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Lusa, διευκρινίζοντας πως ορισμένοι στεγάστηκαν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και άλλοι σ' ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο.

Ένα ξενοδοχείο κάηκε, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως είναι προς το παρόν «αδύνατο» να ανακοινωθεί ένας απολογισμός για τον αριθμό των κτιρίων που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές. Χθες νοσοκομεία και εστίες ηλικιωμένων εκκενώθηκαν καθώς οι φλόγες πλησίαζαν.

Οι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στα υψώματα της πόλης. Η κατάσταση επιδεινώθηκε ξαφνικά χθες το βράδυ εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που σαρώνουν το νησί.

Η Λισαβόνα απέστειλε τη νύχτα για ενισχύσεις μια ομάδα 110 ανδρών, αποτελούμενη από πυροσβέστες, γιατρούς και χωροφύλακες. Το πορτογαλικό αρχιπέλαγος των Αζορών, στη μέση του Ατλαντικού, ανακοίνωσε επίσης την αποστολή 30 ανδρών.

Η ηπειρωτική Πορτογαλία πλήττεται από την Παρασκευή από πολύ σοβαρές δασικές πυρκαγιές, κυρίως το βόρειο τμήμα της χώρας. Σήμερα η βόρεια Πορτογαλία έχει τεθεί σχεδόν ολόκληρη σε συναγερμό για «πολύ αυξημένο» έως «μέγιστο» κίνδυνο πυρκαγιάς.

Σε ολόκληρη την ηπειρωτική Πορτογαλία, περισσότεροι από 3.000 άνδρες έδιναν σήμερα το πρωί μάχη εναντίον εκατοντάδων πυρκαγιών. Δώδεκα πυρκαγιές μεγάλων διαστάσεων έχουν προκαλέσει την κινητοποίηση 1.400 πυροσβεστών και οδήγησαν στην απομάκρυνση κατοίκων στη διάρκεια της νύχτας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή