Ασυλο στις ΗΠΑ ζητεί Τούρκος αξιωματικός

Ασυλο στις ΗΠΑ ζητεί Τούρκος αξιωματικός

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Ασυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες φέρεται να ζήτησε Τούρκος υποναύαρχος που υπηρετούσε στο ΝΑΤΟ και αποτάχθηκε ως οπαδός του Φετουλάχ Γκιουλέν, σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου Ανατολή. Υπενθυμίζεται ότι τις ώρες που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, άσυλο στις ΗΠΑ είχε ζητήσει και ο διοικητής της νατοϊκής βάσης Ιντσιρλίκ, αίτημα που απορρίφθηκε.

Το δημοσίευμα για τον υποναύαρχο Μουσταφά Ζεκί Ουγκουρλού αναφέρει ότι ο αξιωματικός εξαφανίστηκε στις 22 Ιουλίου φεύγοντας από τη βάση Νόρφολκ στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Ο Ουγκουρλού υπηρετούσε στη διοίκηση οργανωτικής ανασυγκρότησης (Allied Command Transformation) του ΝΑΤΟ στο Νόρφολκ. Το τουρκικό πρακτορείο δεν ανέφερε ούτε την πηγή της πληροφορίας για το αίτημα ασύλου ούτε το κατά πόσον αυτό έγινε δεκτό.

Η απόταξη πληθώρας αξιωματικών που υπηρετούσαν στο ΝΑΤΟ με την κατηγορία της συμμετοχής στο πραξικόπημα έχει δηλητηριάσει τις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, χωρίς ωστόσο να τις αμφισβητήσει εκ βάθρων. «Η Τουρκία θα φθάσει έως εκεί που θα της επιτρέψει η Δύση και η αμερικανική κυβέρνηση», είπε στην ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε ντε λα Σέρα» ο Στίβεν Κουκ, ειδικός στη Μέση Ανατολή στο αμερικανικό ινστιτούτο Council on Foreign Relations, σχολιάζοντας την προχθεσινή επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στη Μόσχα. «Η Τουρκία πρέπει να κληθεί να σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της. Αυτά είναι προβλήματα που δεν είχαν τεθεί ποτέ, ούτε καν σε θεωρητικό επίπεδο. Αλλά τώρα, στο εσωτερικό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων υπάρχει ένα ρεύμα που θέλει πιο στενές σχέσεις με τη Ρωσία και στο στρατιωτικό επίπεδο. «Αυτό είναι το αποτέλεσμα των εκκαθαρίσεων μετά το πραξικόπημα;» ρωτήθηκε ο Αμερικανός ειδικός. «Και αυτό έπαιξε ρόλο. Αλλά το να είναι ο τουρκικός στρατός διχασμένος ανάμεσα σε φιλορωσική και φιλοδυτική πτέρυγα θα ήταν πολύ επικίνδυνο», σημείωσε.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε χθες ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση, αλλά προσέθεσε ότι η Τουρκία «δεν έλαβε την επιθυμητή στήριξη από τους δυτικούς συμμάχους στον τομέα της άμυνας, ως εκ τούτου είναι φυσικό να αναζητεί άλλες εναλλακτικές λύσεις».

Ρώσοι αναλυτές, πάντως, σημείωσαν ότι η προσέγγιση είναι επιφανειακή. «Πρέπει να θυμόμαστε ότι η επιθυμία του Ερντογάν για στενότερες σχέσεις είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων από τη μια πλευρά και αυξανόμενης έντασης στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. από την άλλη», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο TASS η Ιρίνα Ζβιαγκέλσκαγια, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. «Αυτά τα βήματα του Ερντογάν υπαγορεύονται απολύτως από τον πραγματισμό του και πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε αναλόγως. Εξ όσων γνωρίζω, κανείς δεν έχει ψευδαισθήσεις σ’ αυτό το θέμα», σημείωσε.

Στο πλαίσιο της προσέγγισης Αγκυρας – Μόσχας, αποφασίστηκαν τακτικές επαφές εκπροσώπων των ενόπλων δυνάμεων, των μυστικών υπηρεσιών και των υπουργείων Εξωτερικών, με αντικείμενο τον συντονισμό ενεργειών στο θέμα της Συρίας. Η τουρκική πλευρά επαναδιατύπωσε χθες την επιθυμία της για αποχώρηση του Μπασάρ αλ Ασαντ, τον οποίο στηρίζει η Μόσχα, παράλληλα όμως εκφράστηκε εκατέρωθεν η ελπίδα ότι μπορεί να εξευρεθεί λύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή