NATO: Δεν τελεί υπό αμφισβήτηση η συμμετοχή της Τουρκίας

NATO: Δεν τελεί υπό αμφισβήτηση η συμμετοχή της Τουρκίας

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν τελεί υπό αμφισβήτηση η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος του Οργανισμού Οάνα Λουνγκέσκου, η οποία πρόσθεσε  ότι η «η συμμετοχή της Τουρκίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν τελεί υπό καμία αμφισβήτηση» και ότι «η Άγκυρα μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη και τη στήριξη της».

«Η Τουρκία είναι ένας σύμμαχος μεγάλης αξίας, που συνεισφέρει σημαντικά στις κοινές προσπάθειες του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε η Λουνγκέσκου.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ υπενθύμισε ότι ο γ.γ. του οργανισμού, Γενς Στόλτενμπεργκ είχε συνομιλήσει με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και αργότερα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Συμμαχία μας είναι προσηλωμένη στην κοινή άμυνα και βασίζεται στις αρχές της δημοκρατίας, της ατομικής ελευθερίας, των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της πρωτοκαθεδρίας του δικαίου», πρόσθεσε η ίδια.

«Είναι φυσιολογικό η Τουρκία να εξετάζει άλλες επιλογές»

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, σχολίασε ότι «είναι φυσιολογικό η Τουρκία να εξετάζει άλλες επιλογές στο πεδίο της αμυντικής συνεργασίας καθώς δεν έλαβε την υποστήριξη που ανέμενε από τους δυτικούς συμμάχους της και από το NATO».

«Ούτε ένας πρόεδρος ή πρωθυπουργός δυτικής χώρας δεν έχει επισκεφθεί την Τουρκία μετά την απόπειρα», επισήμανε ο Καλίν.

Επίσης, ο προεδρικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η Άγκυρα συνεχίζει να περιμένει θετικές εξελίξεις από την ΕΕ σε σχέση με την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, όμως απέκλεισε την προοπτική αλλαγής της τουρκικής νομοθεσίας για την τρομοκρατία.

Ο Καλίν υποστήριξε, επίσης ότι η προσέγγιση των δυτικών ΜΜΕ είναι λανθασμένη, καθώς αποκαλούν «εκκαθάριση» τις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι ο σκοπός των απομακρύνσεων χιλιάδων στελεχών του στρατού και του δημοσίου είναι να εξασφαλιστεί η αποφυγή μίας νέας απόπειρας πραξικοπήματος.

«Εάν η Δύση χάσει την Τουρκία θα φταίει αποκλειστικά η ίδια»

Νωρίτερα, δριμύ «κατηγορώ» εξαπέλυσε κατά της Ε.Ε. και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας. Οπως τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου η «ευνοϊκή» στάση της Ε.Ε. απέναντι στους αυτουργούς της απόπειρας πραξικοπήματος ευθύνεται για τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα στην Τουρκία.

«Δυστυχώς, η εμπιστοσύνη απέναντι στην ΕΕ μειώθηκε. Προσωπικά δεν έχω δει τις δημοσκοπήσεις, αλλά αυτή η εμπιστοσύνη βρίσκεται σήμερα κάτω από το 20% υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Η ΕΕ απέτυχε σε ένα τεστ την 15η Ιουλίου», απορρίπτοντας την ιδέα ότι η Τουρκία προτιμά να αποστρέψει το βλέμμα από τη Δύση για να στραφεί προς την Ανατολή επιδιώκοντας την εξομάλυνση των σχέσεών της με τη Μόσχα.

«Εάν η Δύση "χάσει" την Τουρκία, αυτό θα οφείλεται στα δικά της σφάλματα και όχι στις καλές σχέσεις της Αγκυρας με τη Ρωσία, την Κίνα ή τον ισλαμικό κόσμο», προειδοποίησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση κατέστησε σαφές ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία αποτελεί «κόκκινη γραμμή» και η παραβίασή της μπορεί να ματαιώσει την ενταξιακή διαδικασία.

Η επανάληψη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και το θέμα της κατάργησης της βίζας για του τούρκους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν είναι οι βασικές απαιτήσεις της Αγκυρας για να συνεχίσει την εφαρμογή της συμφωνίας με την Ενωση, δηλαδή να συνεχίσει να συγκρατεί τη ροή των προσφύγων και μεταναστών προς τις ευρωπαϊκές, δηλαδή τις ελληνικές ακτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή