Ουκρανία: Κυνικό πρόσχημα πολέμου οι κατηγορίες για εισβολή- Ουκρανική επίθεση υποστηρίζει ότι αναχαίτισε η Ρωσία

Ουκρανία: Κυνικό πρόσχημα πολέμου οι κατηγορίες για εισβολή- Ουκρανική επίθεση υποστηρίζει ότι αναχαίτισε η Ρωσία

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας δήλωσαν το απόγευμα της Τετάρτης, ότι στις 8 Αυγούστου ειδικές δυνάμεις της Ουκρανίας προσπάθησαν να εισβάλλουν στη χώρα μέσω της Κριμαίας, αλλά αναχαιτίστηκαν από το ρωσικό στρατό.

Μάλιστα ανέφεραν ότι η ρωσική αστυνομία σταμάτησε απόπειρες τρομοκρατικών επιθέσεων στην Κριμαία, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί από την υπηρεσία πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας. 

Σύμφωνα με τις ρώσικες υπηρεσίες, εντοπίστηκαν άντρες που είχαν στην κατοχή τους εκρηκτικά και πυρομαχικά και στόχευαν να πλήξουν κεντρικά κτίρια υποδομών.

«Τη νύχτα της 6ης προς την 7η Αυγούστου 2016 μια ομάδα σαμποτέρ εντοπίστηκε κοντά στην πόλη Αρμιάνσκ, στη Δημοκρατία της Κριμαίας. Ένας αξιωματικός της FSB σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών κατά την επιχείρηση για τη σύλληψή τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Στην περιοχή βρέθηκαν είκοσι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, περισσότερα από 40 κιλά TNT, πυρομαχικά, νάρκες, χειροβομβίδες και άλλα όπλα σαν αυτά που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις», ανέφεραν.

Η FSB υποστηρίζει επίσης ότι εμπόδισε άλλες δύο ομάδες τρομοκρατών που επιχείρησαν να διεισδύσουν στην Κριμαία τη νύχτα της 7ης προς την 8η Αυγούστου, υποστηριζόμενοι από «μαζικά πυρά και τεθωρακισμένα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων». Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν σκοτώθηκε ένας ρώσος στρατιώτης.

Σε δηλώσεις του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε ότι «η ουκρανική κυβέρνηση επέλεξε το δρόμο της τρομοκρατίας από την ειρήνη», ενώ διευκρίνισε ότι η Ρωσία θα πάρει σοβαρά μέτρα ασφαλείας για να διασφαλίσει την ασφάλεια της Κριμαίας.

«Η Ουκρανία παίζει επικίνδυνο παιχνίδι και οι πράξεις της είναι βλακώδεις και εγκληματικές», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα να πραγματοποιηθεί η ειρηνευτική συνάντηση για την Ουκρανία στο περιθώριο της συνδιάσκεψης των G20, που θα λάβει χώρα στην Κίνα.

«Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη πρέπει να κάνουν ξεκάθαρα βήματα για να αλλάξουν τη συμπεριφορά της Ουκρανίας», είπε ο Πούτιν.

«Ο Πούτιν αναζητεί αιτία για πόλεμο με την Ουκρανία»

Aπό την πλευρά του ο πρόερος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε ότι οι κατηγορίες της Ρωσίας για ουκρανική εισβολή στην Κριμαία αποτελούν ένα κυνικό πρόσχημα, ώστε η Μόσχα να προβεί σε νέες στρατιωτικές απειλές ενάντια στην Ουκρανία.

Ο Ποροσένκο τόνισε πως η Ρωσία δεν θα επιτύχει να άρει τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον της με το να προσπαθεί να δυσφημίσει την Ουκρανία και πρόσθεσε πως αναμένει από την Ρωσία να συμβάλει στην εφαρμογή των όρων της συμφωνίας του Μινσκ.

Εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε ότι «η Ρωσία του Πούτιν θέλει περισσότερο πόλεμο» και αναζητά «απελπισμένα» αιτία για να ξεκινήσει μία σύγκρουση με την Ουκρανία, ενώ παράλληλα «ελέγχει τις αντιδράσεις της Δύσης».

Εκπρόσωπος της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προσπάθησαν να εισβάλλουν στην Κριμαία. «Πρόκειται για ψευδείς πληροφορίες», δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters. 

Το ουκρανικό γενικό επιτελείο στρατού έκανε λόγο για «προβοκάτσια».

«Η Ουκρανία δεν επιχειρεί να ανακαταλάβει δια της βίας το έδαφός της και δεν θα το κάνει», διαβεβαίωσε ο Γιούρι Τάντιτ, ένας σύμβουλος του επικεφαλής της SBU, μιλώντας στο πρακτορείο Interfax-Ukraine. 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή