Θύελλα επικρίσεων κατά Ντόναλντ Τραμπ

Θύελλα επικρίσεων κατά Ντόναλντ Τραμπ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τις προσπάθειές της να προσελκύσει επιφανείς απογοητευμένους από τον Ντόναλντ Τραμπ Ρεπουμπλικανούς στο στρατόπεδό της, ενίσχυσε χθες η Χίλαρι Κλίντον. Η προσπάθεια της κ. Κλίντον σημειώνεται μία ημέρα μετά τις έντονες επικρίσεις που αντιμετώπισε ο Τραμπ εξαιτίας δηλώσεών του, που μπορούσαν να ερμηνευθούν ως έμμεση έκκληση για δολοφονία της κ. Κλίντον.

Μιλώντας την Τρίτη το βράδυ στη Βόρεια Καρολίνα, ο Τραμπ είπε ότι αν εκλεγεί η Κλίντον θα διορίσει μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που θα επιδιώξουν την κατάργηση της 2ης Τροπολογίας του Συντάγματος, θεμέλιος λίθος του δικαιώματος οπλοκατοχής στις ΗΠΑ. «Εσείς, οι υποστηρικτές του δικαιώματος αυτού, μπορείτε όμως να κάνετε κάτι γι’ αυτό», είπε ο Τραμπ.

Αρνηση

Η δήλωσή του αυτή ερμηνεύθηκε ως έμμεση προτροπή δολοφονίας της υποψηφίου των Δημοκρατικών. Σε χθεσινές του δηλώσεις, όμως, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών αρνήθηκε κάθε τέτοια πρόθεση, λέγοντας ότι εννοούσε απλά ότι οι υπέρμαχοι της οπλοκατοχής εμφανίζουν σημαντική συσπείρωση και οφείλουν να αξιοποιήσουν την πολιτική ισχύ που διαθέτουν.

Σε χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters, ένας στους πέντε Ρεπουμπλικανούς εξέφρασε την επιθυμία ο Τραμπ να αποσυρθεί από την κούρσα για την προεδρία πριν από τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Η εκστρατεία της κ. Κλίντον, στο μεταξύ, παρουσίασε χθες την ιστοσελίδα togetherforamerica.com, που απευθύνεται σε Ρεπουμπλικανούς και ανεξάρτητους. Στην ιστοσελίδα αυτή, οι απογοητευμένοι με την πορεία του συντηρητικού κόμματος και με την επιλογή του Τραμπ ως υποψηφίου μπορούν να δηλώσουν τη στήριξή τους στη Δημοκρατική υποψήφια.

Μεταξύ των επιφανών Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι έχουν ήδη δηλώσει τη στήριξή τους στην κ. Κλίντον, συγκαταλέγονται η επικεφαλής της εταιρείας ηλεκτρονικών Hewlett Packard, Μεγκ Ουίτμαν, και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Στις αρχές της εβδομάδας, 50 Ρεπουμπλικανοί αξιωματούχοι υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας υπέγραψαν ανοικτή επιστολή, αμφισβητώντας ευθέως την ικανότητα του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου και υποψηφίου για την προεδρία να ηγηθεί της χώρας, χαρακτηρίζοντάς τον ριψοκίνδυνο, παρορμητικό και ακατάλληλο.

Σημαίνοντα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όπως η γερουσιαστής του Μέιν, Σούζαν Κόλινς, έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με την προοπτική εκλογής του Nτόναλντ Τραμπ στην προεδρία, χωρίς ωστόσο να στηρίξουν την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον.

Κριτική Σταϊνμάγερ

Στο μεταξύ, οξύτατη κριτική εναντίον του Τραμπ άσκησε χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, αναφέροντας ότι η προοπτική μιας προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ θα ήταν «τρομακτική» για τον πλανήτη.

Σε χθεσινές δηλώσεις της σε δημοσιογράφους, η εκπρόσωπος Τύπου του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Σαουσάν Τσεμπλί, είπε ότι ο κ. Σταϊνμάγερ «δεν είναι ουδέτερος σε ό,τι αφορά την ικανότητα του Τραμπ να αναλάβει την προεδρία, καθώς εκτιμά ότι μια τέτοια προοπτική είναι τρομακτική».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή