Ο ιρακινός στρατός προετοιμάζεται για τη μάχη της Μοσούλης

Ο ιρακινός στρατός προετοιμάζεται για τη μάχη της Μοσούλης

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Για την καίριας σημασίας μάχη με στόχο την ανακατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης σε μέγεθος πόλης του Ιράκ, από το Ισλαμικό Κράτος προετοιμάζονται πυρετωδώς τις τελευταίες ημέρες μονάδες του ιρακινού κυβερνητικού στρατού, υποστηριζόμενες από σουνιτικές πολιτοφυλακές.

Η μάχη της Μοσούλης, που βρίσκεται υπό την κατοχή των ισλαμιστών από τον Ιούνιο του 2014, αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη και ενδεχομένως η τελευταία μεγάλη μάχη στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Οι ιρακινές δυνάμεις έχουν ήδη ολοκληρώσει την ανακατάληψη σημαντικών πόλεων της αχανούς επαρχίας Ανμπάρ στα δυτικά της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Φαλούτζα και της επαρχιακής πρωτεύουσας Ραμάντι. Σκληρές μάχες διεξάγονται ήδη στα περίχωρα της Μοσούλης, με στόχο την ανακατάληψη της αεροπορικής βάσης της Καγιάρα, καθώς και πολλών στρατηγικής σημασίας χωριών στα περίχωρα της πόλης.

Η εμπλοκή σουνιτών πολιτοφυλάκων θεωρείται αναγκαία από την ελεγχόμενη από τους σιίτες κυβέρνηση της Βαγδάτης, που επιθυμεί όχι μόνο να εκδιώξει το Ισλαμικό Κράτος από την περιοχή, αλλά και να διασφαλίσει την ειρήνη σε βάθος χρόνου.

Η μάχη της Μοσούλης αναμένεται, όμως, να εμφανίσει μεγάλες δυσκολίες, τις οποίες ο κυβερνητικός στρατός δεν αντιμετώπισε σε άλλες επιχειρήσεις του εναντίον των ισλαμιστών.

Η σημαντικότερη από αυτές είναι η παρουσία 500.000 έως ενός εκατομμυρίου αμάχων στην πόλη, που ενδέχεται να βρεθούν αποκλεισμένοι στο πεδίο των μαχών. Ιρακινοί στρατιωτικοί διοικητές υπογραμμίζουν τη σημασία καλής πληροφόρησης, ώστε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να μην εκμεταλλευθούν το αναμενόμενο προσφυγικό κύμα, για να εγκαταλείψουν κρυφά τη Μοσούλη. Από τη μεριά τους, χριστιανοί πρόσφυγες από τη Μοσούλη, που διέφυγαν για να αποφύγουν τη σφαγή ή τον διά της βίας προσηλυτισμό τους στο Ισλάμ από το Ισλαμικό Κράτος, αναφέρουν ότι ακόμη και αν οι τζιχαντιστές ηττηθούν στρατιωτικά, η χώρα δεν πρόκειται να καταστεί ασφαλής για τις θρησκευτικές μειονότητες.

Νεκρά 12 νεογνά

Στο μεταξύ, 12 νεογνά, τα οποία είχαν γεννηθεί πρόωρα και νοσηλεύονταν σε θερμοκοιτίδες του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Βαγδάτης, βρήκαν χθες τον θάνατο ύστερα από πυρκαγιά που ξέσπασε στο κτίριο. Η φωτιά στο νοσοκομείο Γιαρμούκ οφειλόταν σε ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Οργισμένοι συγγενείς των νεκρών παιδιών συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το νοσοκομείο, όπου τους απαγόρευσαν την είσοδο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Την οργή των συγγενών ενίσχυσε η αδυναμία αναγνώρισης των σορών των νεογνών εξαιτίας των ιδιαίτερα σοβαρών εγκαυμάτων που υπέστησαν.

«Αναζητώ το παιδί μας. Μου είπαν να το ψάξω στα ψυγεία του νεκροτομείου. Το βρήκα σε ένα μικρό χάρτινο κουτί, αλλά δεν είμαι καν σίγουρη ότι είναι αυτό. Μοιάζει με ένα κομμάτι σφουγγάρι, με κάρβουνο», φώναζε γυναίκα έξω από το νοσοκομείο.

Αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε χθες τον αριθμό των θυμάτων, αναφέροντας ότι τρία ακόμη νεογνά νοσηλεύονται με συμπτώματα δηλητηρίασης από την εισπνοή καπνού. Τα κρατικά νοσηλευτικά ιδρύματα της ιρακινής πρωτεύουσας δεν συντηρούνται με αξιόπιστο τρόπο, προσφέροντας ελλιπείς ιατρικές υπηρεσίες, υποχρεώνοντας μεγάλο αριθμό Ιρακινών να καταφεύγουν σε ιδιωτικά νοσοκομεία ή ακόμη και στο εξωτερικό για τη θεραπεία τους.

Τα μεγάλα προβλήματα στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, όπως η ιατρική περίθαλψη, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και ύδατος, προκαλούν την οργή του κοινού και έχουν οδηγήσει σε σειρά διαδηλώσεων τον τελευταίο χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή