Απεβίωσε ο δούκας του Ουέστμινστερ

Απεβίωσε ο δούκας του Ουέστμινστερ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απεβίωσε χθες, σε ηλικία 64 ετών, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Βρετανία, ο Τζέραλντ Κάβεντις Γκρόβενορ, δούκας του Ουέστμινστερ, ο οποίος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του να διαχειρίζεται την τεράστια περιουσία του την οποία, όπως είχε επανειλημμένως δηλώσει, θα προτιμούσε να μην έχει.

Ο δούκας ήταν ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης τεράστιας ακίνητης περιουσίας στις ακριβότερες συνοικίες του Λονδίνου, ήταν στενός φίλος της βασιλικής οικογένειας αλλά και γόνος αριστοκρατικής οικογένειας με ρίζες που φθάνουν στη νορμανδική κατάκτηση της Βρετανίας.

Παρά τα αμύθητα πλούτη του και την πολυτέλεια μέσα στην οποία ζούσε το 1995 είχε δηλώσει στο BBC ότι το παιδικό του όνειρο ήταν να γίνει αγρότης. «Στην πραγματικότητα, όλα αυτά επιβλήθηκαν διά της βίας πάνω μου» είχε πει, προσθέτοντας ότι όταν ο πατέρας του τον ενημέρωσε πως μία ημέρα θα κληρονομούσε τον τίτλο και την περιουσία ήθελε να τρέξει προς την πόρτα, να την κοπανήσει και να συνεχίσει να τρέχει.

Η οικογένεια του αποβιώσαντος ανακοίνωσε ότι ο ηλικίας 64 ετών δούκας απεβίωσε την Τρίτη σε νοσοκομείο στο Πρέστον της βορειοδυτικής Βρετανίας αφού αιφνιδίως η υγεία του εμφάνισε επιδείνωση ενώ βρισκόταν στην έπαυλη Αμπεϊστεντ, από όπου συνήθως κυνηγούσε. Διάδοχός του είναι ο 25χρονος γιος του Χιου Γκρόβενορ, ανάδοχος του γιου του πρίγκιπα Ουίλιαμ, πρίγκιπα Γεωργίου. Ο νεαρός πρόκειται να κληρονομήσει τον τίτλο του πατέρα του αλλά και την τεράστια ακίνητη περιουσία του.

Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι στο πρόσφατο παρελθόν ένας από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας ρώτησε τον δούκα ποια συμβουλή θα έδινε προς τους νέους επιχειρηματίες που επιθυμούν να επιτύχουν. Τότε ο δούκας αστειεύτηκε και είπε απλώς «να εξασφαλίσουν ότι έχουν έναν πρόγονο που είναι πολύ καλός φίλος με τον Γουλιέλμο τον Κατακτητή». Ενας από τους προγόνους του αποβιώσαντος αριστοκράτη, ο σερ Τόμας Γκρόβενορ, τον 17ο αιώνα, παντρεύτηκε την κληρονόμο Μαίρη Ντέιβιντς και απέκτησε τεράστιες εκτάσεις που τότε ήταν βαλτότοποι. Ωστόσο, με το πέρασμα των γενεών, η οικογένεια κατάφερε να εξελίξει αυτές τις περιοχές στις σημερινές συνοικίες του Μέιφερ και της Μπελγκρέιβια, τις ακριβότερες στο Λονδίνο. Εκτός, όμως, από τις μεγάλες εκτάσεις γης που η οικογένεια διαθέτει σε ολόκληρη τη Βρετανία, έχει στην κατοχή της και πολλά ακίνητα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επί πολλά χρόνια, η λίστα με τους πλουσιότερους Βρετανούς, που δημοσιεύεται κάθε χρόνο από τους «Κυριακάτικους Τάιμς», κατέτασσε τον δούκα του Ουέστμινστερ στην πρώτη θέση, αυτή του πλουσιότερου ανθρώπου στη Βρετανία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχασε τα πρωτεία εξαιτίας της εμφάνισης κάποιων κροίσων από όλο τον κόσμο που έχουν την έδρα τους στη Βρετανία. Φέτος, πάντως, η περιουσία του δούκα υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 9,35 δισεκατομμύρια στερλίνες.

Ο δούκας του Ουέστμινστερ κληρονόμησε τον τίτλο του, την οικογενειακή επιχείρηση και την αμύθητη περιουσία του όταν ο πατέρας του απεβίωσε το 1979. Ωστόσο στα τέλη του 1990 υπέστη νευρικό κλονισμό, τον οποίο απέδωσε στις πιέσεις της δουλειάς αλλά και των συχνών δημόσιων εμφανίσεών του. «Αν είχα επιλογή θα προτιμούσα να μην είχα γεννηθεί μέσα στα πλούτη, αλλά ποτέ, βέβαια, δεν θα σκεπτόμουν να τα εγκαταλείψω», είχε δηλώσει στη βρετανική εφημερίδα Independent το 1992 και επέμεινε στην ίδια γραμμή και σε δηλώσεις που έκανε στο BBC τρία χρόνια αργότερα. «Είναι μέρος της κληρονομιάς μου», είχε πει. «Αν είμαι τυχερός θα βρίσκομαι πάνω σε αυτή τη Γη επί εβδομήντα χρόνια. Η ακίνητη περιουσία μας χρονολογείται πριν από τριακόσια, τετρακόσια, πεντακόσια, ακόμα και εξακόσια χρόνια. Δεν είμαι, λοιπόν, παρά μία αναλαμπή στο πέρασμα του χρόνο».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή