Δύο χρόνια από τη δολοφονία του Μ. Μπράουν

Δύο χρόνια από τη δολοφονία του Μ. Μπράουν

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Πυροβολισμοί διατάραξαν χθες την ειρηνική διαδήλωση για τη δεύτερη επέτειο της δολοφονίας του νεαρού Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν τραυματισμοί.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο πρακτορείο Associated Press ότι αυτοκίνητο κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα ανάμεσα στους διαδηλωτές, χτυπώντας έναν διαδηλωτή, ενώ οι επιβαίνοντες σε αυτό άνοιξαν πυρ στον αέρα την ώρα που εγκατέλειπαν το σημείο.

Παρότι οι μάρτυρες ανέφεραν ότι ο άνδρας, που ανετράπη από το αυτοκίνητο, μεταφέρθηκε με ιδιωτικό όχημα σε νοσοκομείο του προαστίου του Σεν Λούις, η αστυνομία απέτυχε να τον εντοπίσει, ώστε να εξασφαλίσει την κατάθεσή του.

Στις 9 Αυγούστου 2014, ο λευκός αστυνομικός Ντάρεν Ουίλσον πυροβόλησε και σκότωσε τον άοπλο 18χρονο Αφροαμερικανό Μάικλ Μπράουν.

Το σώμα των ενόρκων της κομητείας αρνήθηκε να ασκήσει δίωξη για ανθρωποκτονία στον Ουίλσον, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αθώωσε τον αστυνομικό ύστερα από έρευνα που διεξήγαγε. Ο Ουίλσον ωστόσο υπέβαλε την παραίτησή του από το αστυνομικό σώμα τον Νοέμβριο του 2014.

Το περιστατικό έδωσε την αφορμή για την εμφάνιση του κινήματος «Οι Ζωές των Μαύρων Εχουν Αξία», που πραγματοποίησε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την αμερικανική επικράτεια, αλλά και πολλές πόλεις της Ευρώπης, κατά της αυθαιρεσίας και του ενδημικού ρατσισμού των αστυνομικών δυνάμεων. Πέρα από τη δολοφονία του Μπράουν στο Μιζούρι, το κίνημα διογκώθηκε περαιτέρω εξαιτίας των δολοφονιών άλλων νεαρών μαύρων στις ΗΠΑ, όπως του Ταμίρ Ράις στο Κλίβελαντ και του Φιλάντο Καστίλ στη Μινεσότα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή