Σοκαριστικές εκθέσεις για κέντρα κράτησης στην Αυστραλία

Σοκαριστικές εκθέσεις για κέντρα κράτησης στην Αυστραλία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες σελίδες εγγράφων, που διέρρευσαν στον Τύπο, περιγράφουν τις άθλιες συνθήκες, τις σεξουαλικές κακοποιήσεις, την κακοποίηση των παιδιών ακόμα και τους αυτοτραυματισμούς που αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στα μεταναστευτικά κέντρα της Αυστραλίας, ενισχύοντας τις εκκλήσεις των ανθρωπιστικών οργανώσεων για μεταστέγαση των μεταναστών. Σύμφωνα με την πολιτική που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση της Καμπέρα, οι αιτούντες άσυλο που φθάνουν διά θαλάσσης στην Αυστραλία προωθούνται στο απομονωμένο νησί του Ειρηνικού Ωκεανού, το Ναούρου ή το νησί Μανούς της Παπούα Νέας Γουινέας.

Παρότι οι μεταναστευτικές ροές προς την Αυστραλία έχουν στερέψει, περίπου 442 άτομα παραμένουν στο Ναούρου και περίπου τα διπλά βρίσκονται στη νήσο Μανούς και αρνούνται να επιστρέψουν σπίτια τους, παρότι δεν εγκρίθηκε η μετεγκατάστασή τους στην Αυστραλία.

Οι εκθέσεις που διέρρευσαν στην εφημερίδα Guardian πραγματικά παγώνουν το αίμα, καθώς οι φρουροί εμφανίζονται να απειλούν παιδιά με θάνατο και να επιτρέπουν σε γυναίκες να κάνουν το μπάνιο τους μόνο με ερωτικά ανταλλάγματα. Επίσης το μεγάλο στρες της παραμονής στα κέντρα φαίνεται να είναι το βασικό αίτιο των περιστατικών αυτοτραυματισμού, όπως μίας γυναίκας που προσπάθησε να απαγχονιστεί και ενός νεαρού κοριτσιού που έραψε τα χείλη του. Ενα άλλο κορίτσι φαίνεται να έχει γράψει στο βιβλίο του το 2014: «Εχω κουραστεί, δεν μου αρέσει το στρατόπεδο και θέλω να πεθάνω, πρέπει να πεθάνω».

Το δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian αναφέρει ότι οι εκθέσεις έχουν συνταχθεί από το προσωπικό των κέντρων κράτησης, καθώς και ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό εγγράφων που έχει διαρρεύσει ποτέ από το εσωτερικό των κέντρων κράτησης της Αυστραλίας. Επίσης, από την ανάλυση των εκθέσεων αποδεικνύεται ότι τα παιδιά βρίσκονται σε ιδιαίτερα ευάλωτη θέση.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ τόνισε ότι το δημοσιευμένο υλικό θα τύχει αναλύσεως προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν θέματα που δεν αντιμετωπίστηκαν κατά τον προσήκοντα τρόπο. Ωστόσο, η αυστραλιανή κυβέρνηση επισήμανε ότι οι εκθέσεις αφορούν ισχυρισμούς και όχι διαπιστωμένα γεγονότα, επαναδιατυπώνοντας, ταυτόχρονα, τη στήριξή της προς το Ναούρου που του έχει ανατεθεί η φροντίδα εκείνων που βρίσκονται στο νησί. Παρά τη δριμύτατη κριτική που δέχθηκε η αυστραλιανή κυβέρνηση εξακολουθεί να στηρίζει τις επιλογές της, λέγοντας ότι περιόρισαν τις προσφυγικές ροές των προηγούμενων ετών.

Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσαν ότι οι αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στο Ναούρου «πέφτουν θύματα κακοποίησης, απάνθρωπης συμπεριφοράς και εγκατάλειψης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή