Εμπρηστικός Τραμπ κατά Ομπάμα, Κλίντον

Εμπρηστικός Τραμπ κατά Ομπάμα, Κλίντον

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στον πιστότερο σύμμαχο και υποστηρικτή του Ντόναλντ Τραμπ αναδεικνύεται η Οργάνωση υπέρ του Δικαιώματος στην Οπλοκατοχή NRA.

Την ώρα που πολλοί παραδοσιακοί υποστηρικτές και χρηματοδότες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στρέφονται προς τη Χίλαρι Κλίντον, αμφισβητώντας την καταλληλότητα του Τραμπ για το προεδρικό αξίωμα, η NRA δαπανά εκατομμύρια δολάρια για τηλεοπτικές διαφημίσεις υπέρ του αμφιλεγόμενου υποψήφιου.

Την Τρίτη, λίγες μόλις ώρες αφότου ο Τραμπ προέβη στην εμπρηστική δήλωση, την οποία οι επικριτές του ερμήνευσαν ως προτροπή σε δολοφονία της κ. Κλίντον από τους οπαδούς της 2ης Τροπολογίας του Συντάγματος, η NRA έσπευσε να υπερασπισθεί τον Τραμπ ανακοινώνοντας ότι η δήλωσή του αποτελούσε απλή έκκληση σε πολιτική συσπείρωση, ενόψει των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Σύμμαχοι του Τραμπ και της NRA περιγράφουν την προσέγγιση μεταξύ των δύο ως «γάμο συμφέροντος», που έφερε κοντά έναν πρώην υποστηρικτή της ψήφισης νομοθεσίας για περιορισμό της οπλοκατοχής που ζει σε ουρανοξύστη του Μανχάταν με μια οργάνωση παραδοσιακό εκπρόσωπο των κατασκευαστών όπλων και των κατοίκων αγροτικών πολιτειών των ΗΠΑ.

Σε μία προσπάθεια να εδραιωθεί ο ιδιότυπος αυτός πολιτικός «γάμος», οι γιοι του Τραμπ Ντόναλντ τζούνιορ και Ερικ, φανατικοί κυνηγοί, μίλησαν σε πρόσφατη επίσκεψή τους στο Κογκρέσο υπέρ της NRA και της σημασίας της στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ.

Η συμμαχία με τον Τραμπ συνήφθη σε μια στιγμή μεγάλου κινδύνου για την NRA, καθώς οι Δημοκρατικοί φιλοδοξούν να αποκτήσουν πλειοψηφία στη Γερουσία και οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί ευνοούν την ψήφιση αυστηρότερων περιορισμών στην πώληση και κατοχή όπλων.

Η κ. Κλίντον και άλλοι Δημοκρατικοί υποψήφιοι επικέντρωσαν τα πυρά τους στην NRA σε αυτή την προεκλογική αναμέτρηση, ασκώντας οξεία κριτική στο λόμπι της οπλοκατοχής για την άρνησή του να επιτρέψει την ψήφιση νόμων που θα περιόριζαν την πώληση όπλων σε άτομα με ψυχικές ασθένειες ή σε όσους βρίσκονται σε καταλόγους υπόπτων για τρομοκρατία.

Από τη μεριά της, η NRA έχει δαπανήσει 6 εκατ. δολάρια φέτος σε διαφημίσεις υπέρ του Τραμπ, εστιάζοντας τις προσπάθειές της στις αμφίρροπες πολιτείες Νεβάδα, Β. Καρολίνα, Οχάιο και Πενσιλβάνια. Παρότι το ποσόν αυτό δεν αντιπροσωπεύει παρά κλάσμα της διαφημιστικής δαπάνης της εκστρατείας Κλίντον, αποτελεί τη σημαντικότερη διαφημιστική δαπάνη του Τραμπ σε όλη τη μέχρι στιγμής προεκλογική εκστρατεία. Την ίδια ώρα, σε νέα εμπρηστική δήλωση προχώρησε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ αποκαλώντας τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και την υποψήφια για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον «συνιδρυτές» του Ισλαμικού Κράτους.

«Ο Ομπάμα υπήρξε ο ιδρυτής του Ισλαμικού Κράτους, όπως και η Χίλαρι. Εννοώ ότι υπήρξαν συνιδρυτές του», είπε ο Τραμπ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. «Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη δήλωσή μου αυτή; Γιατί παραπονιούνται κάποιοι για αυτή; Το μόνο που κάνω είναι να λέω την αλήθεια», συνέχισε ο Τραμπ, που εξήγησε ότι ο ισχυρισμός του αυτός προκύπτει από την πρωτοβουλία του Ομπάμα να εγκαταλείψει το Ιράκ εσπευσμένα, ανοίγοντας τον δρόμο στη δημιουργία του Ι.Κ.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το μαχητικό και ενίοτε προσβλητικό ύφος του Ντόναλντ Τραμπ πλήττει τη δημοτικότητά του, ευνοώντας παράλληλα την πρώην υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Σύμφωνα με τον μέσο όρο των τελευταίων σφυγμομετρήσεων, που δημοσιεύει η ιστοσελίδα RealClearPolitics, η διαφορά υπέρ της κ. Κλίντον βρίσκεται στις 7,7 ποσοστιαίες μονάδες, με τον Τραμπ να εξασφαλίζει τη στήριξη του 40,3% του εκλογικού σώματος και την κ. Κλίντον του 48%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή