«Ξήλωσαν» τον δήμαρχο του Κορλεόνε

«Ξήλωσαν» τον δήμαρχο του Κορλεόνε

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την καθαίρεση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης Κορλεόνε αποφάσισε η ιταλική κυβέρνηση, καθώς διατυπώθηκαν φόβοι ότι η μαφία είχε κατάφερε να παρεισφρήσει σε αυτό.

Ομολογουμένως, το Κορλεόνε δεν είναι μια τυχαία ιταλική πόλη, αλλά ένας πραγματικός θρύλος, καθώς ενέπνευσε τη σειρά κινηματογραφικών ταινιών «Νονός» του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Κορλεόνε στην τοπική διάλεκτο θα πει «καρδιά του λέοντος».

Στην πραγματικότητα, το Κορλεόνε είναι γενέτειρα ορισμένων από τις πιο εμβληματικές μορφές του οργανωμένου εγκλήματος στην Ιταλία.

Η μικρή πόλη, στα περίχωρα του Παλέρμο, απέκτησε παγκόσμια φήμη ως γενέτειρα του Βίτο Κορλεόνε, του Νεοϋορκέζου μαφιόζου τον οποίο υποδύθηκαν ο Μάρλον Μπράντο και ο Ρόμπερτ ντε Νίρο στις ταινίες του Φράνσις Φορντ Κόπολα, που βασίζονται στα βιβλία του Μάριο Πούτζο. Ωστόσο, παρά τη μακρά διασύνδεση της πόλης με το οργανωμένο έγκλημα, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που το δημοτικό συμβούλιο στο Κορλεόνε διαλύεται κατόπιν εντολής της κεντρικής κυβέρνησης της Ιταλίας, σύμφωνα με μια διαδικασία που έχει εφαρμοσθεί σε περισσότερες από διακόσιες περιφερειακές αρχές ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η εντολή σύμφωνα με την οποία το Κορλεόνε και τρεις ακόμη πόλεις της Νότιας Ιταλίας τίθενται υπό την εποπτεία επιθεωρητών που ορίζονται από την κυβέρνηση μέχρι τη διεξαγωγή νέας εκλογικής αναμέτρησης εγκρίθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης από την ιταλική κυβέρνηση. Οσον αφορά την περίπτωση του Κορλεόνε, η απόφαση ελήφθη κατόπιν της σχετικής επιθεώρησης, που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο και που έφερε στην επιφάνεια στοιχεία σύμφωνα με τα οποία συγγενείς στελεχών της μαφίας εργάζονταν για το δημοτικό συμβούλιο. Ταυτόχρονα διαπιστώθηκαν και άλλες παρατυπίες στη διαχείριση ενός δημοτικού γαλακτοκομείου.

Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο ευρύτερης ποινικής έρευνας, η οποία αφορούσε τη σύναψη συμβολαίου από την προηγούμενη διοίκηση για την κατασκευή ενός νέου δημοσίου κτιρίου στο Κορλεόνε.

Η πόλη, που τείνει να γίνει συνώνυμη με τη μαφία, ήταν και γενέτειρα των Μπερνάρντο Προβεντσάνο και Σαλβατόρε «Τοτό» Ριίνα, δύο αρχιμαφιόζων που διαδραμάτισαν ηγετικό ρόλο στον πόλεμο των αντίπαλων συμμοριών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και που τελικά εξελίχθηκαν σε ηγετικές μορφές της Κόζα Νόστρα.

Οι δύο άνδρες διέφευγαν τη σύλληψη επί πολλά χρόνια, αλλά τελικά κατέληξαν έγκλειστοι σε σωφρονιστικά καταστήματα, κατηγορούμενοι για πληθώρα δολοφονιών και άλλων παράνομων ενεργειών.

Ο Προβεντσάνο, μάλιστα, πέθανε σε νοσοκομείο, σε ηλικία 83 ετών, τον περασμένο μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Προβεντσάνο και ο Ριίνα ήταν γνωστοί με το ψευδώνυμο «τα κτήνη», εξαιτίας του αιματοβαμμένου παρελθόντος τους.

Αλλες πόλεις

Οι άλλες πόλεις όπου καθαιρέθηκαν τα δημοτικά συμβούλια είναι το Αρζάνο, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της Καμόρα, της μαφίας δηλαδή της Νάπολης, το Μποβαλίνο και η Τροπέα. Οι δύο τελευταίες βρίσκονται στην Καλαβρία, τη βάση της εγκληματικής οργάνωσης Ντράγκετα, που, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι το ισχυρότερο συνδικάτο του εγκλήματος στην Ευρώπη, εξαιτίας του κεντρικού ρόλου που διαδραματίζει στο παγκόσμιο εμπόριο κοκαΐνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ισχύς της Κόζα Νόστρα έχει περιοριστεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιαίτερα λόγω των ενεργειών της αστυνομίας μετά τη δολοφονία δύο επιφανών δικαστών που ασχολούνταν με τα θέματα της μαφίας το 1992.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή