ΚΟΣΜΟΣ

Η ενασχόληση με μαγιό κοστίζει σε φαιά ουσία

i-enascholisi-me-magio-kostizei-se-faia-oysia-2146493

Πότε μία γυναίκα θα αποτύχει σε ένα τεστ μαθηματικών; Aν το κάνει φορώντας το μαγιό της. Σε μία κλασική μελέτη, από το 1998, οι ειδικοί ζητήσαν από φοιτητές και φοιτήτριες να μπουν σε ένα δοκιμαστήριο με καθρέφτη και να δοκιμάσουν μαγιό ή μπλούζες, ζητώντας τους όσο θα περιμένουν να εξετασθούν στα Μαθηματικά. Οπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες που φορούσαν μαγιό είχαν πολύ χειρότερα αποτελέσματα συγκριτικά με τα κορίτσια που φορούσαν μπλούζες. Οι ερευνητές υπέβαλαν τα παιδιά και σε ένα δεύτερο τεστ, προκειμένου να μετρήσουν την ικανότητα εστίασης της προσοχής.

Πάλι διαπίστωσαν ότι τα κορίτσια με τα μαγιό τα κατάφερναν χειρότερα από τα κορίτσια με τις μπλούζες. Ετσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, όταν οι νέες γυναίκες σκέφτονται τη φυσική τους εμφάνιση, χάνουν τη διανοητική τους ισχύ.

Αντιθέτως, όπως διαπιστώθηκε, οι νεαροί άνδρες δεν φαίνεται να επηρεάζονταν από το αν φορούσαν μαγιό ή όχι.

Αν και αυτές οι μελέτες δημοσιεύθηκαν πολύ προτού γεννηθούν οι σημερινοί έφηβοι, οι κανόνες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται ότι ενισχύουν τα συμπεράσματα των μελετών. Και τώρα φαίνεται ότι η εποχή των μαγιό κρατάει όλο και περισσότερο, καθώς πολλά παιδιά δεν χάνουν ευκαιρία να ανεβάζουν τέτοιες αποκαλυπτικές φωτογραφίες. Οπως επισημαίνει η δρ Τζιλ Ουόλς, ερευνήτρια που μελετά τις συνέπειες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ανάπτυξη των εφήβων, «τα κορίτσια δεν συγκρίνουν τους εαυτούς τους με τα είδωλα των ΜΜΕ, αλλά κάνουν συγκρίσεις με τους συνομηλίκους τους». Ασχέτως από το αποτέλεσμα αυτών των συγκρίσεων, οι μελέτες υποδεικνύουν ότι η δυνατότητα του κοριτσιού να μάθει δυναμιτίζεται αν ασχολείται αλληλοδιαδόχως με την εργασία και το Instagram. Την ίδια στιγμή, η ενασχόληση των εφήβων με τις φωτογραφίες των φίλων φαίνεται ότι γεννά αρνητικά συναισθήματα για το ίδιο τους το σώμα.