Τα «τρελά» και παράδοξα των Ολυμπιακών Αγώνων

Τα «τρελά» και παράδοξα των Ολυμπιακών Αγώνων

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ζήσε το πάθος σου», είναι το σλόγκαν των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων, και στη Βραζιλία εκτός από το πάθος των αθλητών για διάκριση, υπάρχουν και άλλοι πρωταγωνιστές που διεκδικούν το δικό τους μερίδιο δημοσιότητας. Εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Κάποιες φορές αρνητικοί πρωταγωνιστές γίνονται και οι ίδιοι οι διοργανωτές εξαιτίας κακοτεχνιών και προβλημάτων στους χώρους διεξαγωγής των Αγώνων αλλά και για θέματα ασφαλείας.

Το Ρίο ντε Τζανέιρο ποτέ δεν υπερηφανεύτηκε για τα καθάρια νερά στις παραλίες του. Η μόλυνση έχει αλλάξει το χρώμα στη θάλασσα αλλά στη «Cidade Maravilhosa» (θαυμάσια πόλη) αλλάζουν χρώμα ακόμα και τα κολυμβητήρια. Προχθές, το νερό στο κολυμβητήριο «Μαρία Λενκ», όπου διεξάγονται οι καταδύσεις, από μπλε είχε γίνει πράσινο. Οι καταδύτες τρομοκρατήθηκαν και αρνήθηκαν να αγωνιστούν, ενώ ο εκτελεστικός διευθυντής της παγκόσμιας ομοσπονδίας (FINA), Κορνέλ Μαρκουλέσκου, προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός λέγοντας ότι η εικόνα δεν ήταν καλή για την τηλεοπτική κάλυψη.

Τελικά αποκαλύφθηκε ότι εξαιτίας της ζέστης και του ανέμου αναπτύχθηκαν μικροοργανισμοί και φύκια με συνέπεια η πισίνα να αποκτήσει… χλωρίδα.

Αγνωστο παραμένει πότε θα ολοκληρωθούν οι αγώνες της κωπηλασίας. Το κωπηλατοδρόμιο, στη λίμνη Λαγκόα, είναι εκτεθειμένο στους ανέμους με αποτέλεσμα να έχουμε πολλές ακυρώσεις. Στο Ρίο ντε Τζανέιρο είναι χειμώνας οπότε οι κωπηλάτες θα χρειαστεί να κάνουν υπομονή. Φυσικά, και εκεί τα νερά είναι μολυσμένα και όπως μας είπαν οι Ελληνες αθλητές, τα κανό μπαίνουν άσπρα και βγαίνουν μαύρα.

Οι προτάσεις γάμων είναι συνηθισμένες στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στη διοργάνωση του Ρίο, όμως, η πρώτη πρόταση γάμου έγινε από γυναίκα σε γυναίκα. Το ράγκμπι επέστρεψε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά αυτό που συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας ήταν η πρόταση γάμου που έγινε από την εθελόντρια Μάρτζορι Ενιαν στη Βραζιλιάνα αθλήτρια Ιζι Τσερούλο. Οι δύο γυναίκες διατηρούν δεσμό τα τελευταία δύο χρόνια και το φιλί που σφράγισε την πρόταση έκλεψε τη «δόξα» από την Αυστραλία, η οποία αναδείχθηκε πρώτη «χρυσή» ολυμπιονίκης στο ράγκμπι σέβενς γυναικών.

450.000 προφυλακτικά

Τα δικά του δευτερόλεπτα δημοσιότητας διεκδίκησε ένας Βραζιλιάνος κατά τη διάρκεια του αγώνα στην ποδηλασία δρόμου, όπου έπαιρνε μέρος και ο Ελληνας Γιάννης Ταμουρίδης. Την ώρα που οι ποδηλάτες αγωνίζονταν, ο ιδιαίτερος αυτός φίλαθλος άρχισε να τους κυνηγά φωνάζοντας. Η αστυνομία τον απομάκρυνε ευτυχώς, χωρίς αυτός να… γραπώσει κάποιον αθλητή. Τον δικό του ρόλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει και ένας άλλος Βραζιλιάνος, ο Ερικ. Διαθέτει ειδική διαπίστευση εισόδου στις αθλητικές εγκαταστάσεις και καθημερινά πηγαίνει σε όλα τα στάδια και μοιράζει προφυλακτικά. Στη διοργάνωση του Ρίο μοιράστηκαν στους αθλητές 450.000 προφυλακτικά, αριθμός ρεκόρ (στο Λονδίνο είχαν διανεμηθεί 150.000).

Ο Γάλλος Ενζό Λεφόρ διεκδικεί μετάλλιο στο ξίφος ασκήσεως, στο ομαδικό, αλλά εκτός από το σπαθί του δεν μπορεί να αποχωριστεί και το κινητό του. Ακόμα και κατά τη διάρκεια του αγώνα το έχει στην τσέπη του. Την ώρα, όμως, που προσπαθούσε να αποκρούσει μια επίθεση αντιπάλου, το κινητό έπεσε στο έδαφος και ο Γάλλος σταμάτησε τον αγώνα για να το δώσει στον προπονητή του. «Κολλημένο» με την τεχνολογία είναι και το μεγάλο αστέρι της γιαπωνέζικης ενόργανης, ο Κοχέι Ουτσιμούρα. Ο «χρυσός» ολυμπιονίκης τις ώρες που δεν έκανε προπόνηση έπαιζε Pocemon Go, με αποτέλεσμα, μέσα σε μία εβδομάδα, ο λογαριασμός του τηλεφώνου του να ξεπεράσει τις 5.000 ευρώ.

Πίνοντας… μπίρες

Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να πνιγεί ένας πρωταθλητής της κολύμβησης; Και όμως, στο Ρίο, στην πισίνα του Ντεοντόρο Ακουάτικ Σέντερ, υπάρχουν ναυαγοσώστες για τους κολυμβητές. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας, οι πισίνες που είναι μεγαλύτερες από 6×6 μέτρα πρέπει να διαθέτουν ναυαγοσώστες. Οπότε την ώρα που ο Μάικλ Φελπς διεκδικεί μετάλλια, κάποιοι κύριοι δουλεύουν πίνοντας… μπίρες. Γνωρίζουν ότι δεν θα χρειαστεί η επέμβασή τους και ζουν με… πάθος τη στιγμή.

Θέμα των ημερών έχει γίνει και μια παραδοσιακή θεραπευτική μέθοδος, οι βεντούζες. Ο Αμερικανός κολυμβητής Μάικλ Φελπς εμφανίστηκε με σημάδια από βεντούζες στο σώμα και ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στη Ρωσία ξέσπασε… βεντουζοπόλεμος. Οι Ρώσοι έχοντας νωπή την πίκρα για τον αποκλεισμό κορυφαίων αθλητών τους από τους Ολυμπιακούς Αγώνες εξαιτίας του σκανδάλου ντόπινγκ, έσπευσαν να κατηγορήσουν τους Αμερικανούς για αθέμιτες μεθόδους. Μάλιστα, σε δηλώσεις τους αναφέρουν ότι οι βεντούζες και το μελδόνιο έχουν ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα διότι τονώνουν το αίμα και βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών.

Πάντως, στην κολύμβηση, όσοι αθλητές έχουν, στο παρελθόν, εμπλακεί σε υποθέσεις απαγορευμένων ουσιών γίνονται αποδέκτες ειρωνικών σχόλιων από τους συναθλητές τους, ενώ πολλές φορές οι φίλαθλοι γιουχάρουν αυτούς τους κολυμβητές. Το ίδιο έγινε και με την κολυμβήτρια Γιούλια Εφίμοβα, η οποία είχε τιμωρηθεί αλλά δικαιώθηκε από το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή της έδωσε την άδεια να αγωνιστεί.

Ο μεγαλύτερος πρωταγωνιστής, όμως, στην κολύμβηση είναι μόλις τριών μηνών. Συνοδεύει με υπομονή τη μητέρα του, Νικόλ Τζόνσον, στις κερκίδες και δείχνει ότι παρακολουθεί τον πατέρα του, την ώρα που γράφει ακόμη περισσότερες σελίδες στη «χρυσή» ιστορία του. Είναι ο Μπούμερ, ο γιος του Μάικλ Φελπς. Ο ζωντανός θρύλος της κολύμβησης τον λατρεύει και έχει ζητήσει από αθλητική εταιρεία να ζωγραφίσει την πατούσα του μικρού σε όλα τα παπούτσια του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή