«Ανεμοστρόβιλος» Τραμπ στην Αμερική

«Ανεμοστρόβιλος» Τραμπ στην Αμερική

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ σιχαίνεται να χάνει. Η συμπεριφορά του όμως το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά το συνέδριο του κόμματός του, όταν ήταν ακόμη σχεδόν ισόπαλος με την αντίπαλό του, Χίλαρι Κλίντον, στις δημοσκοπήσεις, είναι στην καλύτερη περίπτωση αυτοκαταστροφική.

Τα έβαλε με τους γονείς ενός στρατιώτη-ήρωα, κατσάδιασε ένα μωρό (και τη μητέρα του) που έκλαιγε στη διάρκεια ομιλίας του, άφησε να εννοηθεί ότι οι πολίτες πρέπει να καταφύγουν στα όπλα αν η Κλίντον επιχειρήσει να τοποθετήσει προοδευτικούς δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο και να περιορίσει την οπλοκατοχή, ενώ λίγο νωρίτερα είχε ζητήσει από τη Ρωσία να χακάρει και τα υπόλοιπα email της Κλίντον, ειρωνευόμενος τις αιτιάσεις ότι το Κρεμλίνο και οι στρατευμένοι χάκερ του «δουλεύουν» για λογαριασμό του.

Το προβάδισμα της Κλίντον ξεπερνά ήδη τις επτά ποσοστιαίες μονάδες και σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, ένας στους πέντε Ρεπουμπλικανούς θέλει να εγκαταλείψει ο Τραμπ τη διεκδίκηση της προεδρίας και ένας στους δέκα «δεν ξέρει» αν πρέπει να το κάνει. Την Τετάρτη, μετά την έμμεση απειλή εναντίον της Κλίντον, η εφημερίδα The New York Daily κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τίτλο «Αυτό δεν είναι πια αστείο» και ζήτησε την απόσυρσή του από την κούρσα.

Πενήντα Ρεπουμπλικανοί ειδικοί σε θέματα εθνικής ασφάλειας χαρακτήρισαν μια μέρα νωρίτερα «ακατάλληλο» πρόεδρο τον μεγιστάνα, σημειώνοντας ότι κατά την κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωσή του ζήτησε τρεις φορές να μάθει λεπτομέρειες για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Η Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής του Μέιν, Σούζαν Κόλινς, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να τον στηρίξει και οι δωρητές του κόμματος, που υποστήριξαν τους συμβατικούς υποψηφίους για το χρίσμα (Τζεμπ Μπους, Μαρκ Ρούμπιο) στρέφονται πλέον προς την Κλίντον. Τέλος, διεθνείς ηγέτες δεν διστάζουν να πάρουν θέση εναντίον του, τρεις μήνες πριν από τις εκλογές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος τον χαρακτήρισε ευθέως «επικίνδυνο».

Μπορεί ο ίδιος να αποκηρύσσει όλο αυτό το κύμα κριτικής ως αντίδραση της συστημικής ελίτ της Ουάσιγκτον, την ίδια στιγμή όμως πληθαίνουν στον αμερικανικό Τύπο οι αναλύσεις «πώς θα μπορούσε να μεθοδευτεί η έξοδός του». Η εξέλιξη θα ήταν πρωτόγνωρη και θα δημιουργούσε αμέτρητα νομικά προβλήματα. Ωστόσο πολλοί πιστεύουν ότι στην περίπτωση που ο Τραμπ αποφασίσει να φύγει ηρωικά από τη μάχη για την προεδρία, θα μπορούσε να το κάνει καταγγέλλοντας προσπάθεια νοθείας και δηλώνοντας αηδιασμένος από το πολιτικό κατεστημένο της χώρας.

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές εφημερίδες έχουν αρχίσει να εξετάζουν τα διαδικαστικά ζητήματα που ανακύπτουν από ενδεχόμενη αποχώρησή του. Η USA Today υπενθύμισε ότι το 1872 ο Χόρας Γκρίλεϊ είχε πεθάνει πριν από τη σύγκληση του κολεγίου των εκλεκτόρων, ενώ υποψήφιοι για την προεδρία από τον Πολ Ουέλστοουν μέχρι τον Ρόμπερτ Κένεντι έχασαν τη ζωή τους ή εκτελέστηκαν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ο Τέντι Ρούζβελτ τραυματίστηκε στη διάρκεια της αποτυχημένης εκστρατείας του το 1912. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επικρατήσει χάος αν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κληθεί να επιλέξει νέο υποψήφιο. Θεωρητικά υπάρχει ένας δεύτερος δυνάμει υποψήφιος σε κάθε κόμμα: ο Μπέρνι Σάντερς στους Δημοκρατικούς και ο Τεντ Κρουζ στους Ρεπουμπλικανούς, που επικράτησαν των υπολοίπων.

Αλλοι πιθανοί αντικαταστάτες του Τραμπ θα μπορούσαν να είναι ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν ή ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος Μιτ Ρόμνεϊ, όπως ανέφερε ο αρθρογράφος των «Λος Αντζελες Τάιμς» και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Ρίτσαρντ Λ. Χέιζεν. Πέρα από τη σεναριολογία πάντως το πρόβλημα είναι πως ύστερα από μια συγκεκριμένη περίοδο είναι αδύνατο να γίνει οιαδήποτε αλλαγή, επειδή κάθε Πολιτεία έχει τους δικούς της νόμους για το ζήτημα και ξεχωριστές προθεσμίες για την αντικατάσταση ψηφοδελτίων.

Οι πιέσεις προς τον Τραμπ αναμένεται να κορυφωθούν τις επόμενες ημέρες, καθώς η δική του επίδοση αναμένεται να επηρεάσει και εκείνες των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων για το Κογκρέσο. Προς το παρόν το κόμμα φαίνεται να διατηρεί τον έλεγχο της Γερουσίας. Ισως όμως η επήρεια του ανεμοστρόβιλου Τραμπ αποδειχθεί πολύ ισχυρότερη.

Σύννεφα πάνω από τη Χίλαρι

Παρόλο που κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύει πόσο αναξιόπιστος και ακατάλληλος πρόεδρος θα ήταν ο Τραμπ, τα πράγματα δεν είναι ρόδινα ούτε για την καμπάνια της Χίλαρι Κλίντον. Η δημοσιοποίηση μιας νέας σειράς email της Κλίντον εγείρει νέα ερωτήματα κατά πόσον η Χίλαρι προσπάθησε να συγκεντρώσει δωρεές για το Ιδρυμα Κλίντον, υποσχόμενη στους χορηγούς πρόσβαση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών της χώρας. Επιπλέον την εκστρατεία της εξακολουθεί να ακολουθεί ως μαύρο σύννεφο ο αποτυχημένος χειρισμός της στην κρίση στη Λιβύη τον Σεπτέμβριο του 2012, οπότε σημειώθηκε η αιματηρή επίθεση κατά του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη. Οι γονείς δύο θυμάτων αποφάσισαν αυτήν την εβδομάδα να στραφούν δικαστικά εναντίον της. Σημειώνεται πως το ζήτημα της πολιτικής ευθύνης της Κλίντον για την επίθεση έχει επανειλημμένως ερευνηθεί από το Κογκρέσο, χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εις βάρος της.

Η Κλίντον έχει καταφέρει πάντως να αποσπάσει την υποστήριξη μετριοπαθών Ρεπουμπλικανών και ανεξάρτητων, όπως ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ενώ σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Politico φιλοδοξεί να εξασφαλίσει και τις ευλογίες του πρώην υπουργού Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ, ιερού τέρατος της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Η αποκάλυψη εξόργισε την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών και τους οπαδούς του Μπέρνι Σάντερς, οι οποίοι θεωρούν ότι η ανίερη αυτή συμμαχία αποδεικνύει ότι σε περίπτωση που η Χίλαρι Κλίντον γίνει πρόεδρος της χώρας θα ακολουθήσει επιθετική εξωτερική πολιτική, στα πρότυπα του αρχετυπικού γερακιού Χένρι Κίσινγκερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή