Τραμπ: Η εμπρηστική δήλωση-σοκ

Τραμπ: Η εμπρηστική δήλωση-σοκ

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ταχύτητα κεραυνού κυκλοφόρησε την Τρίτη το βράδυ η νέα –δυνητικά εγκληματική– εμπρηστική δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ εις βάρος της Δημοκρατικής αντιπάλου του, Χίλαρι Κλίντον, προσφέροντας ένα ακόμη παράδειγμα της δύναμης του λόγου και της αποτελεσματικότητας των σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων στη διασπορά ειδήσεων. Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στο Ουίλμινγκτον της Βόρειας Καρολίνας, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών είπε: «Η Χίλαρι θέλει να καταργήσει τη 2η τροπολογία του Συντάγματος, στερώντας το δικαίωμά σας στην οπλοκατοχή. Αφού θα έχει τη δυνατότητα να διορίσει τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα. Αν και… ίσως υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε».

Παρότι ο Τραμπ δεν εμβάθυνε τη σκέψη του αυτή και το κοινό δεν αντέδρασε με τη συνηθισμένη ζέση του, καταιγίδα ξέσπασε στο Διαδίκτυο, όπως περιγράφει σε άρθρο της η εφημερίδα Los Angeles Times. Η ανταποκρίτρια του δικτύου ABC Κάντις Σμιθ μετέφερε μέσω Twitter το σχόλιο του Τραμπ στις 3.06 το απόγευμα, με το μήνυμά της να αναμεταδίδεται περισσότερο από 2.500 φορές. Ο αντιπρόεδρος της φιλελεύθερης Επιτροπής Πολιτικής Δράσης (super PAC) American Bridge, Εντι Βέιλ, έγραφε την ίδια ώρα στο Twitter: «Χμμμ, ο Τραμπ μόλις πρότεινε εμμέσως τη δολοφονία της Κλίντον».

Μέσα στο επόμενο ημίωρο, το βίντεο με το σχόλιο του Τραμπ εξαπλώθηκε στο Ιντερνετ, ενώ κάποιοι χρήστες εστίασαν τα σχόλιά τους στην έκφραση του προσώπου ηλικιωμένου στελέχους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Β. Καρολίνας, που στεκόταν πίσω από τον Τραμπ και είχε μείνει με ανοικτό το στόμα συνειδητοποιώντας τι είχε εκστομίσει ο υποψήφιος. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η βρετανική εφημερίδα Guardian αναρτούσε επείγουσα είδηση στην ιστοσελίδα της: «Ο Ντόναλντ Τραμπ υπονοεί δολοφονία της Χίλαρι Κλίντον από υποστηρικτές της 2ης τροπολογίας».

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Κονέκτικατ, Κρις Μέρφι, υποστηρικτής του περιορισμού της οπλοκατοχής, έγραφε στον λογαριασμό στο Twitter, μνημονεύοντας άρθρο της ομοσπονδιακής νομοθεσίας: «Πρόταση ανάγνωσης για απόψε: ομοσπονδιακή νομοθεσία περί απειλής δολοφονίας προεδρικού υποψηφίου». Ο επικεφαλής της εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, Ρόμπι Μουκ, εξέδιδε λίγο αργότερα ανακοίνωση: «Τα πράγματα είναι απλά. Η δήλωση του Τραμπ είναι επικίνδυνη. Ενας υποψήφιος για την προεδρία δεν μπορεί να εξωθεί στη βία με κανένα τρόπο». Μία ώρα μετά την επίμαχη δήλωση, η εκστρατεία Τραμπ προέβη στην παρακάτω ανακοίνωση: «Ο κ. Τραμπ αναφερόταν στην πολιτική ισχύ των υποστηρικτών της 2ης τροπολογίας. Οι ψηφοφόροι αυτοί είναι ιδιαίτερα συσπειρωμένοι, κάτι που τους δίνει μεγάλη πολιτική δύναμη. Φέτος, θα ψηφίσουν μαζικά υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ». Λίγα λεπτά αργότερα, η Ενωση Κατόχων Οπλων, το ισχυρό υπερσυντηρητικό λόμπι NRA, επενέβη στην αντιπαράθεση, εκτιμώντας ότι η δήλωση Τραμπ δεν αποτελεί κάλεσμα σε ένοπλη εξέγερση. «Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δίκιο. Αν η Χίλαρι Κλίντον αποκτήσει τη δυνατότητα να διορίζει μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα», έγραφε η NRA στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, για να προσθέσει σε δεύτερο μήνυμα: «Υπάρχει, όμως, ΚΑΤΙ που μπορούμε να κάνουμε στις 8 Νοεμβρίου: Να προσέλθουμε μαζικά στην κάλπη και να ψηφίσουμε εναντίον της Κλίντον και υπέρ της 2ης τροπολογίας».

Το ίδιο βράδυ, ο Τραμπ εμφανίστηκε στο δελτίο ειδήσεων του Fox, όπου συμφώνησε με τον σχολιαστή Σον Χάνιτι, όταν ο τελευταίος του είπε ότι η δήλωσή του αποτελούσε απλή έκκληση εκλογικής συσπείρωσης και δεν έπρεπε να ερμηνευθεί ως προτροπή σε πράξεις βίας. «Κανείς στην αίθουσα δεν σκέφτηκε κάτι διαφορετικό. Το κίνημά μας είναι αμιγώς πολιτικό και δεν μπορεί να υπάρξει κάποια άλλη ερμηνεία», είπε ο Τραμπ.

Τέλος, η κατά τον νόμο αρμόδια υπηρεσία για την προστασία των προεδρικών υποψηφίων, η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ, ανέφερε σε λακωνικό μήνυμα στον λογαριασμό της στο Twitter: «Η υπηρεσία μας έλαβε γνώση των σχολίων που πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή