Οι Τουρκοκύπριοι αρνούνται να συζητήσουν επιστροφή της Μόρφου

Οι Τουρκοκύπριοι αρνούνται να συζητήσουν επιστροφή της Μόρφου

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν τίθεται θέμα επιστροφής ή τερματισμού της ανάπτυξης της περιοχής της Μόρφου που βρίσκεται εντός των συνόρων του ψευδοκράτους και ανήκει, όπως ισχυρίζεται, στην τουρκοκυπριακή πλευρά, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το «υπουργείο» Εξωτερικών.

Όπως μεταδίδεται στα Κατεχόμενα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στις 14 Αυγούστου, το «ΥΠΕΞ» τις καταδίκασε και ανέφερε ότι ενώ συνεχίζεται η αναζήτηση μόνιμης και βιώσιμης λύσης, είναι άτοπο να γίνονται δηλώσεις στις οποίες γίνεται αναφορά σε όνομα περιοχής και να παρατίθενται παράλογα αιτήματα, κατά την έκφρασή του.

Στην ανακοίνωση επικρίνεται έντονα η δήλωση του Αβέρωφ Νεοφύτου ότι δεν θα υπάρξει λύση χωρίς την επιστροφή της Μόρφου και υποστηρίζεται ότι αυτού του είδους οι δηλώσεις δείχνουν ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει πρόθεση για λύση. «Παρακολουθούμε τελευταίως τέτοιου είδους αβάσιμες δηλώσεις της ε/κ πλευράς, με τις οποίες προβάλλονται απαράδεκτα για την τ/κ πλευρά σημεία και τίθενται προϋποθέσεις. Αυτές οι δηλώσεις δεν εξυπηρετούν άλλο σκοπό, εκτός από το να προβάλλουν ότι ο βασικός σκοπός τους (των Ε/κ) δεν είναι η λύση. Θεωρούμε ωφέλιμο να τονίσουμε ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής της Μόρφου ή τερματισμού της ανάπτυξής της, ότι για χρόνια καταβάλλεται προσπάθεια για ανάπτυξη αυτής της περιοχής. Εξάλλου στόχος των διαπραγματεύσεων δεν είναι η επιστροφή εδαφών, αλλά να συζητηθεί η πιθανότητα εδαφικών ρυθμίσεων σε περίπτωση που είναι αναγκαίο».

Το «υπουργείο» γράφει ακόμη ότι επαναλαμβάνει την έκκληση προς τους Ε/κ να εγκαταλείψουν συμπεριφορές που δεν εξυπηρετούν την επίτευξη ενός θετικού αποτελέσματος. Τονίζουμε για ακόμα μία φορά ότι δεν τίθεται θέμα ο τ/κ «λαός» να αποδεχθεί λύση χωρίς τις αποτελεσματικές εγγυήσεις της Τουρκίας, καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή