Ρωσία κατά Ι.Κ. με ορμητήριο βάσεις του Ιράν

Ρωσία κατά Ι.Κ. με ορμητήριο βάσεις του Ιράν

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Σε μια εξέλιξη που υπογραμμίζει την ολοένα και στενότερη σύμπραξη Ρωσίας και Ιράν στο συριακό μέτωπο, ρωσικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από ιρανική αεροπορική βάση για να πλήξουν στόχους ισλαμιστών ανταρτών που αντιμάχονται το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, στη Βόρεια Συρία.

Οπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς Tupolev-22M3 και μαχητικά Sukhoi-34 απογειώθηκαν από τη βάση του Χαμεντάν, στο Δυτικό Ιράν, και βομβάρδισαν θέσεις του Ι.Κ. και της οργάνωσης Τζαμπάτ αλ Νούσρα στις επαρχίες του Χαλεπίου, του Ιντλίμπ και του Ντέιρ Εζόρ. Σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση, οι βομβαρδισμοί είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφούν αποθήκες όπλων και στρατηγεία των ισλαμιστών, πολλοί μαχητές των οποίων σκοτώθηκαν.

Ηταν η πρώτη φορά από την επανάσταση του 1979 που το Ιράν επέτρεψε σε ξένη δύναμη να χρησιμοποιήσει εθνικό έδαφος για στρατιωτικούς σκοπούς. Οπως δήλωσε ο Αλί Σαμχανί, γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Μόσχα και Τεχεράνη «μοιράζονται εγκαταστάσεις και στρατιωτικές δυνατότητες» στον κοινό αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας στη Συρία.

Από την έναρξη της στρατιωτικής της επέμβασης στη Συρία, στις 30 Σεπτεμβρίου του 2015, η Ρωσία αρκούνταν να χρησιμοποιεί αεροπλάνα που σταθμεύουν στη βάση της, στο Χμεϊμίν της Συρίας, όπως και πολεμικά πλοία στην Κασπία ή στη Μεσόγειο. Η χρησιμοποίηση του ιρανικού εθνικού χώρου προσφέρει πλέον στη Ρωσία τη δυνατότητα να αξιοποιεί βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο, 19 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων τριών παιδιών, σκοτώθηκαν από χθεσινούς βομβαρδισμούς στο Χαλέπι. Η οργάνωση πιθανολογεί ότι οι βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν είτε από τη ρωσική είτε από τη συριακή πολεμική αεροπορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή