Στην προεκλογική μάχη στο Μεκλεμβούργο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Στην προεκλογική μάχη στο Μεκλεμβούργο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΟΣΤΟΚ. Το βαρύ πυροβολικό τους, τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ρίχνουν οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες στην προεκλογική μάχη στο Ρόστοκ, καθώς το κυβερνών κόμμα προηγείται τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες της ξενοφοβικής Εναλλακτικής για τη Γερμανία, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις τοπικές εκλογές στο πρώην ανατολικογερμανικό κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δ. Πομερανίας. Ο δημοφιλέστερος πολιτικός του κόμματος, με μεγάλη επιρροή στην εκλογική βάση, επρόκειτο να μεταβεί στο Ρόστοκ και να μιλήσει για πρώτη και τελευταία φορά πριν από τις εκλογές της 4ης Σεπτεμβρίου.

Στα κεντρικά θέματα της ομιλίας του συγκαταλέγονταν η οικονομική ανάπτυξη και η ασφάλεια στη Γερμανία, ενώ αναμενόταν να πάρει θέση και για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa, οι Χριστιανοδημοκράτες συγκεντρώνουν αυτήν τη στιγμή 23% έναντι 24% των Σοσιαλδημοκρατών. Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό που εξασφαλίζει η Εναλλακτική για τη Γερμανία, σχεδόν 19%, όσο και το Κόμμα της Αριστεράς, το οποίο παραδοσιακά είναι ισχυρό στα πρώην ανατολικογερμανικά κρατίδια. Οι Πράσινοι πιστεύεται ότι θα ξεπεράσουν τελικά το εκλογικό όριο του 5%, σε αντίθεση με το νεοναζιστικό NPD και τους Ελεύθερους Δημοκράτες, που αυτήν τη στιγμή συγκεντρώνουν μόνο 3%. Τη γιγάντωση των άκρων στο κρατίδιο είχε ήδη επισημάνει ο υπουργός Εσωτερικών Λόρεντς Κάφιερ, ο οποίος ανακοίνωσε χθες ότι ο αριθμός των εγκληματικών ενεργειών με δράστες στελέχη ακροδεξιών οργανώσεων σχεδόν τριπλασιάστηκε σε σχέση με το 2014. «Στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, υπήρξε, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, κινητοποίηση και ριζοσπαστικοποίηση της ακροδεξιάς σκηνής», δήλωσε. Αυτήν τη στιγμή μπορούν να προσμετρηθούν σε αυτού του είδους τις οργανώσεις 1.450 άτομα.

Οι μισές από τις ακροδεξιές πράξεις βίας είχαν στόχο μετανάστες ή κέντρα υποδοχής προσφύγων. Την ίδια στιγμή, άνοδο σημειώνει και ο ακροαριστερός, βίαιος ακτιβισμός ως αντίδραση τις ακροδεξιές ενέργειες. Στη σκηνή αυτή ανήκουν 430 άτομα και οι βίαιες ενέργειές τους περίπου διπλασιάστηκαν σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της επιθεώρησης «Τσάιτ», το κρατίδιο βρίσκεται σε σταθερή αποσύνθεση. Οι κάτοικοί του έχουν 25% μικρότερη αγοραστική δύναμη από εκείνους της Βαυαρίας. Η ανεργία είναι κατά ένα τρίτο υψηλότερη από τον εθνικό μέσο όρο. Μετά την επανένωση ο πληθυσμός του ήταν δύο εκατομμύρια. Σήμερα, μεταξύ Σβέριν και πολωνικών συνόρων ζουν μόλις 1,6 εκατομμύρια. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης. Το 2015 καταγράφηκε το ιστορικά υψηλότερο ΑΕΠ του κρατιδίου, αυξημένο κατά 12%. Η ανεργία σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια είναι χαμηλότερη κατά 20%, καθώς οι επιχειρήσεις δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας κυρίως για εξειδικευμένους εργάτες, ενώ στα δυτικά του Μεκλεμβούργου πολλοί κάτοικοι απασχολούνται στο πλούσιο Αμβούργο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή