Νέα ανασκαφή για το τρένο των ναζί στη ΝΔ Πολωνία

Νέα ανασκαφή για το τρένο των ναζί στη ΝΔ Πολωνία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Ανασκαφή σε δύσβατο τμήμα της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει το Βρότσουαφ (Wroclaw) με το Βάουμπζιχ (Walbrzych) της ΝΔ Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Τσεχία, ξεκίνησε χθες από ομάδα που ελπίζει ότι θα εντοπίσει στο συγκεκριμένο σημείο θαμμένο τρένο από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα βαγόνια του τρένου, που φέρονται να έθαψαν οι ναζί κατά την υποχώρησή τους το 1944, ίσως να περιέχουν αμύθητο θησαυρό ράβδων χρυσού και έργων τέχνης από τη ναζιστική λεηλασία της κατεχόμενης Ανατολικής Ευρώπης. «Θα σκάψουμε έξι μέτρα σε τρία σημεία και σε μήκος 100 μέτρων της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής.

Η ανασκαφή θα μας δώσει την τελική απάντηση στο ερώτημα: το τρένο είναι ή δεν είναι εδώ;» είπε χθες ο εκπρόσωπος της αποστολής Αντρέι Γκάλικ. Τη Δευτέρα, η ομάδα χρησιμοποίησε συσκευές ηλεκτρονικής ανίχνευσης, παρόμοιες με εκείνες που χρησιμοποιούνται στις γεωτρήσεις πετρελαίου, επιλέγοντας με ακρίβεια τα σημεία ανασκαφής. Ο τοπικός θρύλος θέλει τους υποχωρούντες ναζί τον Ιανουάριο του 1945 να διατάζουν αιχμαλώτους πολέμου να σκάψουν σήραγγες στην περιοχή για την ταφή χρυσού και έργων τέχνης.

Πέρυσι τον Αύγουστο, ο Πολωνός Πιοτρ Κόπερ και ο Γερμανός Αντρέας Ρίχτερ, ερασιτέχνες κυνηγοί θησαυρών, αξιοποίησαν ραντάρ και εντόπισαν θαμμένα βαγόνια τρένων που –εκτός από τον θησαυρό– περιέχουν και πειραματικά πρωτότυπα οπλικών συστημάτων, τα οποία οι ναζί δεν ήθελαν να πέσουν στα χέρια του Κόκκινου Στρατού.

Ο Ρίχτερ και ο Κόπερ ισχυρίζονται ότι εντόπισαν πολλά βαγόνια, με συνολικό μήκος 98 μέτρων, θαμμένα σε βάθος εννέα μέτρων. «Ολα θα ξεκαθαρίσουν την Πέμπτη», είπε ο Κόπερ.

Τους ισχυρισμούς των κυνηγών του θησαυρού αντικρούει, όμως, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου της Κρακοβίας Ιάνους Μαντέι. «Οι έρευνες που διεξήγαγα με τις συσκευές του εργαστηρίου μου με έπεισαν ότι δεν υπάρχει κανένα τρένο στο σημείο αυτό, αν και δεν αποκλείω την πιθανότητα ύπαρξης κενής σήραγγας», είπε ο καθηγητής Μαντέι. Η ανασκαφή δεν πρόκειται, όμως, να διακοπεί. «Ακόμη και αν ανακαλύψουμε σήραγγα, αυτό θα αποτελεί σημαντική επιτυχία. Αφήστε που μέσα σε αυτή μπορεί να βρίσκεται το τρένο», είπε ο Γκάλικ.

Το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο, όμως, είχε υπενθυμίσει στις πολωνικές αρχές ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο ότι, σε περίπτωση εντοπισμού τρένου γεμάτου θησαυρούς, κάθε πολύτιμο αντικείμενο που ανήκε κάποτε σε Εβραίους, θύματα του Ολοκαυτώματος, πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες ή τους απογόνους τους. Η ιστορική έρευνα έχει αποδείξει, ωστόσο, ότι οι ναζί εγκαινίασαν μυστικό πρόγραμμα με την κωδική ονομασία «επιχείρηση Γίγαντας», με στόχο την κατασκευή κρυψώνων στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή