Μέρκελ: «Δεν έφεραν οι πρόσφυγες την τρομοκρατία»

Μέρκελ: «Δεν έφεραν οι πρόσφυγες την τρομοκρατία»

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Την άποψη ότι η μαζική εισροή προσφύγων μέσα στο 2015 έφερε την ισλαμική τρομοκρατία στη Γερμανία αποκήρυξε κατηγορηματικά η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας ενώπιον κομματικού ακροατηρίου στο βορειοανατολικό κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία. Στις τοπικές εκλογές της 4ης Σεπτεμβρίου, οι κυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες αντιμετωπίζουν τη θεαματική άνοδο της ξενοφοβικής Εναλλακτικής για τη Γερμανία. «Το φαινόμενο της ισλαμικής τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους δεν είναι κάτι που μας έφεραν οι πρόσφυγες, ήταν κάτι που προϋπήρχε στη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναγνώρισε ωστόσο ότι γίνονται προσπάθειες να διεμβολιστούν οι πρόσφυγες από την τρομοκρατική οργάνωση. «Στην περίπτωση, εξάλλου, του Παρισιού, πρόσφυγες διακινήθηκαν εσκεμμένα από το Ισλαμικό Κράτος», συμπλήρωσε.

Η Γερμανία συγκλονίστηκε από σειρά επιθέσεων τον Ιούλιο, δύο εκ των οποίων ήταν οι πρώτες που έσπευσε να υιοθετήσει το Ισλαμικό Κράτος. Σε αυτές σκοτώθηκαν μόνο οι δράστες, αμφότεροι αιτούντες άσυλο. Σε μια άσχετη επίθεση ένας Γερμανός έφηβος σκότωσε εννέα ανθρώπους στο Μόναχο. Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας παρουσίασε σειρά προτάσεων, ανάμεσά τους τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες ασφαλείας και την ευκολότερη απέλαση ξένων που χαρακτηρίζονται επικίνδυνοι, αλλά και την αφαίρεση της γερμανικής υπηκοότητας από μαχητές εξτρεμιστικών οργανώσεων. «Μπορώ να καταλάβω ότι η ασφάλεια έχει μεγάλη σημασία για τους ανθρώπους αυτήν τη στιγμή. Αυτό είναι σαφές», δήλωσε η Μέρκελ, σύμφωνα με βίντεο, που δημοσιοποιήθηκε χθες από το κόμμα της.

«Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να εγγυηθούμε την ασφάλεια. Και όπου προκύπτει κενό, πρέπει να προσαρμοζόμαστε και να εξετάζουμε νέες εκδοχές της ασφάλειας», ανέφερε. Επιπλέον, έδωσε έμφαση στην πρόληψη της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων και στην εξασφάλιση «αξιοπρεπών συνθηκών» διαβίωσης για τους πρόσφυγες, κοντά στην πατρίδα τους – μέσω διευθετήσεων αναλόγων με τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών. «Δεν θα υπάρξει άλλος τρόπος, αν θέλουμε να μειώσουμε τον αριθμό των ανθρώπων που έρχονται σ’ εμάς και αν σκεφτούμε την τύχη των ανθρώπων που μπορούν να ζήσουν κοντά στην πατρίδα τους, την πολιτιστική τους πατρίδα, αντί να ταξιδέψουν 1.000 χλμ.», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή