Νόμος υπέρ της «καλής φήμης» της Πολωνίας

Νόμος υπέρ της «καλής φήμης» της Πολωνίας

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιβολή χρηματικού προστίμου ή ακόμη και φυλάκισης μέχρι τρία χρόνια θα ζητήσει η πολωνική κυβέρνηση για όποιον εξακολουθεί να αναφέρεται στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης που βρίσκονταν σε πολωνικό έδαφός αποκαλώντας τα πολωνικά. Η σχετική τροποποίηση του Συντάγματος πρέπει να περάσει και να υπερψηφισθεί από το Κοινοβούλιο και να υπογραφεί από τον πρόεδρο, αλλά φαίνεται ότι και στα δύο έχει δοθεί το «πράσινο φως». Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά η σχετική κυβερνητική ανακοίνωση, «ο νέος νόμος ποινικοποιεί τους προσβλητικούς όρους που δυναμιτίζουν την καλή φήμη της Πολωνίας».

Η αλήθεια είναι ότι Πολωνοί αξιωματούχοι συχνά επιμένουν σε διορθώσεις όταν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ή κάποιοι πολιτικοί αναφέρονται στο «πολωνικό» στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς, το οποίο είχε κατασκευαστεί από τους ναζί στην κατεχόμενη Πολωνία. Ακόμη και αν χρησιμοποιηθεί ως γεωγραφικός όρος, επισημαίνει η Βαρσοβία, δίνεται η εντύπωση ότι η Πολωνία φέρει ευθύνη για το Ολοκαύτωμα, ενώ στην πραγματικότητα είναι ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της εξόντωσης εκατομμυρίων αθώων. Χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζμπινιεού Ζίομπρο δήλωσε πριν από μερικές ημέρες σε δημοσιογράφους ότι «το αίμα των Πολωνών βράζει όταν διαβάζουν, ακόμη και στα γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ότι υπήρχαν “πολωνικά στρατόπεδα συγκέντρωσης”».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε αναφερθεί στα πολωνικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και είχε ανακαλέσει. Πρόσφατα ένας Πολωνός κατέθεσε αγωγή εναντίον της γερμανικής εφημερίδας Die Welt επειδή είχε αναφερθεί στο στρατόπεδο Μάιντενεκ ως πολωνικό. Το δικαστήριο, όμως, απέρριψε την υπόθεση. Tην ίδια στιγμή, φαίνεται ότι έχουν αναπτερωθεί οι ελπίδες των κυνηγών θησαυρού που προσπαθούν να εντοπίσουν το «τρένο των ναζί», καθώς χθες συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις ανασκαφές. Σύμφωνα με τον θρύλο, το «τρένο του χρυσού» μετέφερε χρυσό και κοσμήματα τα οποία είχαν λαφυραγωγηθεί από τους ναζί και τελικά τάφηκε σε κάποια σήραγγα στην περιοχή της Κάτω Σιλεσίας το 1945. Οι Πιοτρ Κόπερ και Αντρέας Ρίχτερ δήλωσαν πέρυσι ότι είχαν εντοπίσει το τρένο κοντά στο Βρότσαουφ. Μέχρι στιγμής η σκαπάνη των δύο δεν έχει φέρει στο φως κανένα ίχνος του πολυθρύλητου τρένου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή