Αποσυμφόρηση φυλακών προωθεί ο Ερντογάν

Αποσυμφόρηση φυλακών προωθεί ο Ερντογάν

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Την αποφυλάκιση 38.000 κρατουμένων αποφάσισε χθες η Τουρκία, στο πλαίσιο μεταρρύθμισης του σωφρονιστικού συστήματος, με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών που θα στεγάσουν τους δεκάδες χιλιάδες συλληφθέντες από το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου μήνα.

Τα σχετικά διατάγματα, που δημοσιεύθηκαν χθες στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, περιλαμβάνουν την απόλυση 2.360 αστυνομικών, περισσότερων από 100 στρατιωτικών και 196 πολιτικών υπαλλήλων της αρχής πληροφοριών και τηλεπικοινωνιών της χώρας. Οι απολυθέντες κατηγορούνται για δεσμούς με τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού κώδικα, οι καταδικασθέντες σε ποινές φυλάκισης που μένει να εκτίσουν λιγότερο από δύο χρόνια μπορούν να διεκδικήσουν την υπό όρους αποφυλάκισή τους. Μόνον όσοι έχουν εκτίσει το ήμισυ της ποινής τους εμπίπτουν στην ευνοϊκή διάταξη. Από το μέτρο εξαιρούνται όσοι έχουν καταδικασθεί για τρομοκρατία, ανθρωποκτονία, βίαια ή σεξουαλικά εγκλήματα.

«Τα νέα μέτρα δεν αποτελούν αμνηστία. Περίπου 38.000 κρατούμενοι θα αποφυλακισθούν στην πρώτη φάση της εφαρμογής των νέων διατάξεων», είπε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ σε μήνυμά του στο Twitter.

Παρότι ο κ. Μποζντάγ δεν επεκτάθηκε στα κίνητρα που οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση αυτή, ο πληθυσμός στα σωφρονιστικά καταστήματα της Τουρκίας έχει τριπλασιασθεί τα τελευταία 15 χρόνια, για να φθάσει τους 188.000 κρατουμένους.

Η μεταρρύθμιση διευρύνει επίσης τις αρμοδιότητες του προέδρου στην επιλογή του Α/ΓΕΕΘΑ, επιτρέποντάς του να διορίσει όποιον στρατηγό επιθυμεί, ανεξάρτητα από την επετηρίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή