Απερισκεψία τουριστών κατά την ανάβαση στο Μον Μπλαν

Απερισκεψία τουριστών κατά την ανάβαση στο Μον Μπλαν

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΚΡΕΝΟΜΠΛ. Εκκληση στους τουρίστες και στους ορειβάτες να αντιμετωπίζουν το Μον Μπλαν, την υψηλότερη κορυφή της ευρωπαϊκής ηπείρου, με σεβασμό απηύθυνε ο δήμαρχος της κωμόπολης του Σεν Ζερβέ, Ζαν-Μαρκ Πελέξ, εκφράζοντας τη θλίψη του για το γεγονός ότι πολλοί επιμένουν να αντιμετωπίζουν το επιβλητικό όρος σαν «πάρκο διασκέδασης».

Το Μον Μπλαν είναι μία από τις πιο επικίνδυνες κορυφές του κόσμου για τους ορειβάτες, με περισσότερους από 50 νεκρούς κάθε χρόνο.

Κάθε ημέρα τους καλοκαιρινούς μήνες, πάνω από 200 άνθρωποι προσπαθούν να κατακτήσουν τις απόκρημνες πλαγιές του, για να φθάσουν στην κορυφή των 4.700 μέτρων.

Ο συνωστισμός, όμως, και η παρουσία λιγότερο έμπειρων ορειβατών οδηγούν σε ιδιαίτερα επικίνδυνες καταστάσεις, σύμφωνα με το δήμαρχο Ζαν-Μαρκ Πελέξ.

Εκτός από την απερισκεψία των επισκεπτών, όμως, ο κ. Πελέξ κατηγορεί ευθέως ορισμένους ταξιδιωτικούς πράκτορες, οι οποίοι αποφεύγουν να ενημερώσουν τους πελάτες τους για τους υπαρκτούς κινδύνους μιας τέτοιας ανάβασης.

Το ζήτημα έχει συζητηθεί και κατά το παρελθόν, όταν, για παράδειγμα, Πολωνός ορειβάτης κάλεσε την υπηρεσία διάσωσης να τον κατεβάσει από την πλαγιά, λέγοντας ότι δεν επιθυμούσε να «καταναλώσει δυνάμεις για την κατάβαση».

Ο κάτοικος της περιοχής και οδηγός ορειβατών Γιαν Ντελβό εξηγεί: «Εχω δει επισκέπτες με ελάχιστη πείρα να κατεβαίνουν τις πλαγιές με ελάχιστο και εντελώς ακατάλληλο εξοπλισμό. Κάποιες φορές βλέπω ανθρώπους να χρησιμοποιούν τον ανελκυστήρα για να ανεβούν στην Εγκουίγ ντι Μιντί με σορτς και αθλητικά παπούτσια και να περπατούν κατά μήκος της ράχης Αρέτ. Εκεί, θα έπρεπε να φορούν ακίδες κραμπόν στα ορειβατικά παπούτσια και να χρησιμοποιούν αξίνα πιολέ».

Ο συνάδελφός του Ντελβό Στιν Χάγκεν, από το Σαμονί, λέει: «Εκτός από τα κρούσματα ανοησίας, δεν πρέπει να ξεχνάμε και όσους υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους, δεν γνωρίζουν πώς να κινηθούν στον παγετώνα και αγνοούν πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός τους στο υψόμετρο και στην έλλειψη οξυγόνου».

Πάνω από 74 θάνατοι

Τα περισσότερα περιστατικά τραυματισμών ή θανάτων σημειώνονται στο Γκραν Κουλουάρ, τη ράχη που οδηγεί στο Μον Μπλαν. Παρότι η ράχη θεωρείται προσβάσιμη, τους θερινούς μήνες η περιοχή πλήττεται από συχνές κατολισθήσεις. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχουν καταγραφεί εκεί περισσότεροι από 74 θάνατοι και 180 τραυματισμοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή