Συνάντηση Ρέντσι-Ολάντ-Μέρκελ για το Brexit

Συνάντηση Ρέντσι-Ολάντ-Μέρκελ για το Brexit

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ σε ένα ιταλικό νησί στις 22 Αυγούστου για να συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η ΕΕ μετά τo Brexit, αναφέρει ο ιστότοπος EurActiv.com.

Η συνάντηση στο νησί Βεντοτένε έρχεται τρεις εβδομάδες πριν από την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί χωρίς τη Βρετανία και έχει ως στόχο να χαράξει μια πορεία μετά το Brexit για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ρέντσι επέλεξε το μικρό νησί στα ανοικτά της Νάπολης ως τόπο συνάντησης για τις συνομιλίες λόγω του ρόλου που επιτέλεσε το Βεντοτένε στην ίδρυση της ΕΕ, όπως ανέφερε σε δήλωσή της την Τετάρτη η ιταλική κυβέρνηση.

Στις πρώτες συνομιλίες τους μετά το δημοψήφισμα στα τέλη Ιουνίου, ο Ολάντ, η Μέρκελ και ο Ρέντσι- οι ηγέτες των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης – καλούν για «νέα ώθηση» για την ΕΕ.

Τον περασμένο μήνα, ο Ρέντσι δήλωσε ότι το Brexit αποτελεί «μια πολιτική ήττα» για την Ευρώπη και ένα «κάλεσμα αφύπνισης» που έδειξε ότι μια επείγουσα αλλαγή είναι απαραίτητη.

Από την πλευρά του, ο Ολάντ κάλεσε για «δημοσιονομική και κοινωνική εναρμόνιση» στην ευρωζώνη μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Ωστόσο, η Γερμανία τηρεί μια πιο μέτρια στάση, με τον Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να προτρέπει τα κράτη μέλη να είναι πιο ρεαλιστικά και να υιοθετήσουν μια «διακυβερνητική προσέγγιση» για την επίλυση των προβλημάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με ορισμένους, η πιο ρεαλιστική μεταρρύθμιση είναι η δημιουργία ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης, παράλληλα με τον ευρύτερο προϋπολογισμό της ΕΕ, που θα επέτρεπε στις 19 χώρες της ζώνης του ευρώ να απορροφούν ασύμμετρα σοκ.

Η ιδέα συζητήθηκε εκτενώς το 2012 και έλαβε ευρεία υποστήριξη από τις βασικές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας. Οι συζητήσεις, όμως, κόλλησαν στις λεπτομέρειες και οι επερχόμενες εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία μέσα στο 2017 υποδηλώνουν ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα να δούμε έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης στο εγγύς μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή