Σειρά επιθέσεων στη ΝΑ Τουρκία

Σειρά επιθέσεων στη ΝΑ Τουρκία

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 226 τραυματίστηκαν σε σειρά βομβιστικών επιθέσεων που έλαβαν χώρα στη Νοτιοανατολική Τουρκία το προηγούμενο εικοσιτετράωρο. Αν και καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει μέχρι χθες το βράδυ την ευθύνη, η τουρκική κυβέρνηση ενοχοποίησε για τις επιθέσεις την εκτός νόμου αυτονομιστική οργάνωση των Κούρδων ΡΚΚ.

Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στην επαρχία Βαν, κοντά στα σύνορα με το Ιράν. Αυτοκίνητο, παγιδευμένο με εκρηκτικά, ανατινάχθηκε έξω από αστυνομικό τμήμα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ένας αστυνομικός και δύο πολίτες. Αλλοι 73 άνθρωποι (εκ των οποίων 53 πολίτες και 20 αστυνομικοί) τραυματίστηκαν.

Μια δεύτερη βομβιστική επίθεση, με παγιδευμένο αυτοκίνητο, έπληξε γύρω στις 9.20 χθες το πρωί αστυνομικό σταθμό στο Ελαζιγ της Ανατολίας, σκοτώνοντας τρεις αστυνομικούς και τραυματίζοντας 146 άτομα. Οπως ανακοίνωσαν οι Αρχές, 14 εξ αυτών νοσηλεύονταν χθες σε κρίσιμη κατάσταση.

Στο τρίτο αιματηρό επεισόδιο, που έλαβε χώρα στη νοτιοανατολική επαρχία Μπιτλίς, τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως εκρηκτικός μηχανισμός στο σημείο διέλευσης στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής. Αλλοι επτά στρατιώτες τραυματίστηκαν. Στη συνέχεια, ένας αγροφύλακας έχασε τη ζωή του στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και ανταρτών του ΡΚΚ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Με δηλώσεις του από το Ελαζιγ, το οποίο επισκέφθηκε για να σχηματίσει ιδίαν γνώμη γύρω από τα τελευταία φονικά κρούσματα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ προανήγγειλε εντατικοποίηση των επιχειρήσεων εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών. «Η τρομοκρατική οργάνωση (το ΡΚΚ) διαπιστώνει ότι η ηγετική του πυραμίδα αποσυντίθεται. Τα στοιχεία που του έχουν απομείνει στο εσωτερικό (της Τουρκίας) προχωρούν σε τυφλές επιθέσεις αυτοκτονίας όπου και όταν μπορούν», δήλωσε ο κ. Γιλντιρίμ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του ύψωσε το επίπεδο επιφυλακής σε ανώτερο επίπεδο.

Οι χθεσινές επιθέσεις ενίσχυσαν τα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης του κουρδικού προβλήματος από την τουρκική κυβέρνηση, καθώς εκδηλώθηκαν όχι μόνο σε παραδοσιακά προπύργια του ΡΚΚ, αλλά και σε μια συντηρητική περιοχή, όπως το Ελαζιγ, όπου η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών ψηφίζει το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ και όπου η βία για το Κουρδικό ήταν μέχρι χθες άγνωστη.

Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, με το οποίο συνέδεσε τις επιθέσεις του ΡΚΚ με το ισλαμικό δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, του εξόριστου ιεροκήρυκα που θεωρείται από την τουρκική κυβέρνηση ως ο ιθύνων νους του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. «Μία ακόμη φορά, οι επιθέσεις στο Βαν και το Ελαζιγ δείχνουν ότι το ΡΚΚ και το FETO (η οργάνωση του Γκιουλέν) συνεργάζονται», έγραψε ο πρώην πρωθυπουργός. Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει διαφορά» μεταξύ της «τρομοκρατίας» του ΡΚΚ και εκείνης του δικτύου Γκιουλέν.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ο «πόλεμος» που έχουν κηρύξει οι δικαστικές αρχές εναντίον υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής. Χθες τα χαράματα, αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, επιδρομές σε 200 ιδιωτικές κατοικίες και χώρους εργασίας, στο πλαίσιο της δίωξης επιχειρηματιών που φέρονται να συνδέονται με το δίκτυο Γκιουλέν. Ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης είχε διατάξει τη σύλληψη 187 υπόπτων και την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του. Βασικός στόχος των Αρχών είναι ο σύνδεσμος βιομηχάνων και άλλων επιχειρηματιών Tuskon, ενώ μεταξύ των καταζητούμενων περιλαμβάνεται ο Καντίρ Τομπάς, γαμπρός του δήμαρχου Κωνσταντινούπολης και στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.

Οπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, οι Αρχές έχουν συλλάβει μέχρι στιγμής 40.029 άτομα και έχουν κλείσει 4.262 επιχειρήσεις που φέρονται να εμπλέκονται στο αποτυχημένο πραξικόπημα. Περίπου 80.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή και απολυθεί.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή