Στο «μικροσκόπιο» τα κραγιόν

Στο «μικροσκόπιο» τα κραγιόν

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα μείζονα προβλήματα στις ΗΠΑ είναι ότι προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι το κραγιόν για τα χείλια, τα σαπούνια και τα σαμπουάν, δεν υπόκεινται σε αναλύσεις και ελέγχους. Κατά συνέπεια, παραμένει άγνωστο αν είναι ασφαλή για ανθρώπινη χρήση. Τούτο, βέβαια, πρόκειται να αλλάξει χάρη σε πρόταση νόμου που κατατέθηκε από δύο γερουσιαστές, με την οποία θα επιβάλλεται ο έλεγχος τέτοιων ειδών από το Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Ο έλεγχος θα αφορά τουλάχιστον πέντε χημικές ουσίες ετησίως, οι οποίες περιλαμβάνονται σε καλλυντικά, ενώ οι ίδιοι οι κατασκευαστές θα καλούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό. Ταυτόχρονα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων θα έχει τη δυνατότητα να απαιτεί την ανάκληση επικίνδυνων προϊόντων. Ηδη η πρόταση νόμου στηρίζεται από οργανώσεις όπως η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία αλλά και από τη βιομηχανία καλλυντικών και κολοσσούς όπως η Johnson & Johnson και η Procter & Gamble. Αλλες εταιρείες, αντιθέτως, αντιτάσσονται, υποστηρίζοντας ότι οι προβλέψεις του νόμου είναι επαχθείς και ζητούν την επιβολή ενός πολύ ασθενέστερου μέτρου που ούτε θα επιβάλλει την πραγματοποίηση ελέγχων, ούτε θα δίνει στον αρμόδιο φορέα τη δικαιοδοσία ανάκλησης των επικίνδυνων προϊόντων.

Η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα της επικινδυνότητας των προϊόντων προσωπικής υγιεινής δεν είναι καθόλου νέο. Επιστήμονες και καταναλωτές, στο πέρασμα του χρόνου, έχουν επανειλημμένως διατρανώσει τους φόβους τους για το πόσο ασφαλής είναι η χρήση τους. Οι ειδικοί ιδιαίτερα διατυπώνουν φόβους για τη χρήση χημικών ουσιών που πιθανώς να μην προκαλούν άμεσα προβλήματα αλλά η μακροχρόνια χρήση τους ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, διαταραχών του αναπαραγωγικού συστήματος ή άλλων παθήσεων. Eνδεικτικά, ένα από τα πρώτα χημικά που θα κληθεί να αξιολογήσει ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων είναι ο οξικός μόλυβδος, μία χρωστική που περιέχεται στις βαφές των μαλλιών.

Απαγορευμένο χημικό

Το συγκεκριμένο χημικό έχει απαγορευθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση επειδή συνδέεται με την εμφάνιση διαταραχών του αναπαραγωγικού συστήματος. Τα άλλα τέσσερα συστατικά τα οποία θα εξετασθούν από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων περιέχονται σε σαμπουάν, κρέμες ή άλλα προϊόντα προσωπικής υγιεινής. Η Ε.Ε. έχει οριοθετήσει τις επιτρεπόμενες συγκεντρώσεις των συγκεκριμένων ουσιών στα εν λόγω προϊόντα. Επίσης, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν περιορίσει ή ακόμα και απαγορεύσει περισσότερα από 1.300 χημικά συστατικά ή ομάδες συστατικών. Επί του παρόντος, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχει απαγορεύσει μόλις τη χρήση 11 συστατικών. Στην πραγματικότητα, αυτό υποδεικνύει περίτρανα πόσο πίσω βρίσκονται οι ΗΠΑ στα θέματα ασφαλείας των καταναλωτών. Ταυτόχρονα, δείχνει ότι οι κανονισμοί και η νομοθεσία δεν καταρρακώνουν την επιχειρηματικότητα, ούτε καταστρέφουν τις εταιρείες που κατασκευάζουν καλλυντικά. Η αλήθεια είναι αδιαμφισβήτητα ότι η νομοθεσία θα μπορούσε να είναι αυστηρότερη. Καθώς προβλέπεται ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων θα ελέγχει κατ’ ελάχιστον πέντε χημικά συστατικά τη φορά, προφανώς θα χρειαστούν να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να εξεταστούν όλα τα χημικά για τα οποία επιστήμονες και καταναλωτές διατυπώνουν ανησυχία. Τα επόμενα χρόνια ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων πρόκειται να επιλέγει ποια χημικά θα βρεθούν κάτω από το μικροσκόπιο έπειτα από δημόσιο διάλογο τόσο με τους παράγοντες του επιχειρηματικού τομέα, όσο και με ομάδες και οργανώσεις καταναλωτών. Στην πραγματικότητα, η νομοθεσία αποτελεί συμβιβασμό ανάμεσα στις επιθυμίες των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα και των οργανώσεων καταναλωτών. Είναι, όμως, μια τεράστια βελτίωση του παρόντος στάτους κβο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή