«Με ντόπαραν με στρυχνίνη»

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ξεχασμένη στο χώρο του πρωταθλητισμού απαγορευμένη ουσία, την στρυχνίνη, φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει ο αρσιβαρίστας Αζάτ Αρτίκοφ από την Κιργιζία. Ο αθλητής αγωνίστηκε στα 69κ. της άρσης βαρών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, ήρθε τρίτος, αλλά το μετάλλιο του αφαιρέθηκε διότι απέτυχε να περάσει τον έλεγχο αντιντόπινγκ. Ο αρσιβαρίστας, όμως, δήλωσε ότι ο Γάλλος συναθλητής του, ο Μπερναρντάν Κινγκέ Ματάμ, του έριξε την ουσία στο ποτό ή το φαγητό.

Η σχέση της στρυχνίνης με τον πρωταθλητισμό κρατάει… αιώνες. Ενα από τα καταγεγραμμένα περιστατικά είναι αυτό του νικητή του Μαραθωνίου του 1904, του Τόμας Χικς, ο οποίος έκανε υποδόριες ενέσεις με την ουσία αλλά παραλίγο να χάσει τη ζωή του. Η στρυχνίνη έχει την ιδιότητα να ανεβάζει την πίεση του αίματος, να προκαλεί ζωηρότητα και αυξημένη διαύγεια και να διεγείρει την αναπνευστική λειτουργία όταν καταρρέει ο οργανισμός.   

Ο Αζάτ Αρτίκοφ αρνείται ότι είχε κάνει χρήση της ουσίας και… πετάει το μπαλάκι στον συναθλητή του από την Γαλλία. «Υποψιάζομαι ότι ο Μπερναρντάν Κινγκέ Ματάμ έριξε κάτι στο ποτό ή το φαγητό μου», δήλωσε ο αρσιβαρίστας ενώ μετά τον αγώνα ο Γάλλος, ο οποίος ήρθε 8ος, είχε πει: «Θα περιμένω να δω τα αποτελέσματα των ελέγχων ντόπινγκ. Πιστεύω ότι η κατάταξη θα αλλάξει γιατί οι πρώτοι πέντε δεν είναι “καθαροί”».  

Η ομοσπονδία άρσης βαρών της χώρας θα κάνει έφεση στην απόφαση για την τιμωρία του Αζάτ Αρτίκοφ. Πάντως, πολλές φορές αρσιβαρίστες έχουν «χρεώσει» άλλους για κάποιο θετικό τεστ. Στην Αθήνα είχαμε την περίπτωση Ελληνα αθλητή που είχε πει ότι του είχαν ρίξει κάτι στην πορτοκαλάδα ενώ, στο παρελθόν, Ρώσος αρσιβαρίστας είχε κατηγορήσει πρώην σχέση του ότι του είχε τοποθετήσει την απαγορευμένη ουσία στην… οδοντόκρεμα.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή