ΚΟΣΜΟΣ

«Σουηδία, χώρα του βιασμού» προειδοποιεί αφίσα στο αεροδρόμιο Ατατούρκ

soyidia-chora-toy-viasmoy-proeidopoiei-afisa-sto-aerodromio-atatoyrk-2147174

Μια διαφημιστική αφίσα που αναρτήθηκε αυτή την εβδομάδα στο κύριο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προειδοποιεί τους ταξιδιώτες να μην επισκέπτονται τη Σουηδία, υποστηρίζοντας ότι η χώρα αυτή έχει το υψηλότερο ποσοστό βιασμών στον κόσμο.

«Σουηδία, χώρα του βιασμού», γράφει η αφίσα, με αφορμή τις επικρίσεις που διατύπωσε η χώρα ενάντια στην τουρκική νομοθεσία για σεξουαλικά αδικήματα.

«Ταξιδιωτική προειδοποίηση: Ξέρετε ότι η Σουηδία έχει το υψηλότερο ποσοστό βιασμών παγκοσμίως;», έγραφε η γιγαντοαφίσα που είχε τοποθετηθεί χθες Πέμπτη κατά μήκος ενός κυλιόμενου διαδρόμου στο τμήμα αναχωρήσεων του διεθνούς τερματικού του αεροδρομίου Ατατούρκ.

Οι ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο έριχναν ματιές στην αφίσα καθώς περνούσαν από τον κυλιόμενο διάδρομο. Δίπλα από το μήνυμα υπήρχε μια εικόνα του πρωτοσέλιδου της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Gunes που έγραφε, επίσης «Η Σουηδία χώρα του βιασμού».

Το κρατικό πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε πως μια ιδιωτική εταιρεία είχε πληρώσει για τη διαφήμιση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει τη Δευτέρα σε δημοσιογράφους ότι η Τουρκία κάλεσε τον πρεσβευτή της Σουηδίας για να διαμαρτυρηθεί για σχόλια της Σουηδής υπουργού Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρεμ αναφορικά με την τουρκική νομοθεσία για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

«Η τουρκική απόφαση να επιτραπεί το σεξ με παιδιά κάτω των 15 ετών πρέπει να ανατραπεί. Τα παιδιά χρειάζονται περισσότερη, όχι λιγότερη προστασία από τη βία, τη σεξουαλική κακοποίηση», είχε γράψει στο Twitter η Βάλστρεμ.

Ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε τα σχόλια της σκάνδαλο και υποστήριξε ότι βασίζονται σε ψευδείς φήμες, κάνοντας λόγο για «αποτέλεσμα του ρατσισμού και των αντιισλαμικών αισθημάτων στην Ευρώπη».

Τα σχόλια της υπουργού αφορούσαν μια απόφαση του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου το οποίο ακύρωσε διάταξη του ποινικού κώδικα, η οποία τιμωρούσε ως σεξουαλική κακοποίηση κάθε σεξουαλική πράξη που εμπλέκει παιδιά κάτω των 15 ετών, και ζήτησε από το κοινοβούλιο να ψηφίσει νέα νομοθεσία.