Ανοιχτή σύγκρουση Ασαντ – Κούρδων

Ανοιχτή σύγκρουση Ασαντ – Κούρδων

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ ο φόρος αίματος μεγαλώνει με δραματικούς ρυθμούς στο Χαλέπι, θέατρο αδυσώπητων συγκρούσεων μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και αντικαθεστωτικών ανταρτών, το ήδη χαοτικό σκηνικό του συριακού εμφυλίου πολέμου περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από έναν καινούργιο αποσταθεροποιητικό παράγοντα: την ανοικτή σύγκρουση του κυβερνητικού στρατού με τους Κούρδους αντάρτες, που ελέγχουν μεγάλο μέρος του συριακού Βορρά και επιδιώκουν την αυτονομία των περιοχών τους στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής Συρίας.

Στο μεγαλύτερο διάστημα της συριακής κρίσης, ο κυβερνητικός στρατός του προέδρου Ασαντ είχε αποφύγει να εμπλακεί σε εχθροπραξίες με την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, ένοπλο τμήμα του κόμματος PYD, που συνδέεται στενά με την αυτονομιστική οργάνωση των Κούρδων της Τουρκίας, ΡΚΚ. Η πρώτη σοβαρή ρήξη σημειώθηκε τον περασμένο Απρίλιο, οπότε σημειώθηκαν πολυήμερες σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών στην πόλη Καμισλί, κοντά στα τουρκικά σύνορα, η οποία ελέγχεται στο μεγαλύτερο ποσοστό της από τους Κούρδους, αν και ο κυβερνητικός στρατός εξακολουθεί μέχρι σήμερα να διατηρεί δυνάμεις.

Τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω, καθώς για πρώτη φορά από την έναρξη του συριακού εμφυλίου πολέμου, η αεροπορία του Ασαντ βομβάρδισε θέσεις της YPG στη Χασάκα, μια άλλη πόλη του συριακού Βορρά που παραμένει διχασμένη μεταξύ των Κούρδων ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων. Οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονταν και χθες, με τους Κούρδους αντάρτες να καταγράφουν κέρδη, καταλαμβάνοντας κυβερνητικά κτίρια και προωθούμενοι στο νότιο τμήμα της πόλης. Νωρίτερα, εκατοντάδες κάτοικοι της Χασάκα εγκατέλειψαν την πόλη, εκμεταλλευόμενοι μια ανάπαυλα στις εχθροπραξίες μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Η ένοπλη πολιτοφυλακή των Κούρδων YPG έχει αναδειχθεί, τον τελευταίο χρόνο, σε έναν από τους πλέον αξιόμαχους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο πεδίο της μάχης. Προκειμένου να κάμψει τις ανησυχίες της Τουρκίας για την προοπτική ανάδυσης μιας κρατικής κουρδικής οντότητας στα νότια σύνορά της, η κυβέρνηση Ομπάμα ώθησε τους Κούρδους αντάρτες να συνενωθούν με Αραβες και Τουρκμένιους μαχητές στις λεγόμενες «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF), οι οποίες δραστηριοποιούνται στον συριακό Βορρά και επιδιώκουν μια δημοκρατική ομοσπονδιακή Συρία και όχι ένα αυτόνομο κουρδικό κράτος. Πάντως, η YPG αποτελεί την ηγεμονική δύναμη των SDF, τόσο στο στρατιωτικό όσο και στο πολιτικό πεδίο, ενώ το κουρδικό κόμμα PYD κυριαρχεί στις δομές αυτοδιοίκησης που έχουν δημιουργηθεί στις απελευθερωμένες από το Ισλαμικό Κράτος περιοχές του συριακού Βορρά, τη λεγόμενη Ροτζάβα (συριακό Κουρδιστάν).

Την περασμένη Τρίτη, οι δυνάμεις των SDF ανακατέλαβαν την πόλη Μανμπίτζ, στη Βόρεια Συρία, εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές του Ι.Κ. ύστερα από παρατεταμένη πολιορκία δέκα εβδομάδων. Χθες, το BBC έδωσε στη δημοσιότητα αεροφωτογραφίες που δείχνουν αυτοκινητοπομπές του Ισλαμικού Κράτους να κατευθύνονται βόρεια, προς τα τουρκικά σύνορα, έχοντας εγκαταλείψει το Μανμπίτζ. Στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται ότι οι τζιχαντιστές κρατούν ομήρους άμαχους πολίτες της πόλης, εν είδει ανθρώπινων ασπίδων, παρά το γεγονός ότι οι δυνάμεις των SDF τους είχαν προσφέρει τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν το Μανμπίτζ μέσω ασφαλούς διαδρόμου, κάτι που οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους απέρριψαν.

Στο μεταξύ, η Μόσχα απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο τις εικασίες ότι ο τετράχρονος Ομράν από το Χαλέπι –η φωτογραφία του οποίου έκανε το γύρο του κόσμου– υπέφερε από ρωσικούς βομβαρδισμούς στη διαφιλονικούμενη πόλη. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, τα ρωσικά αεροπλάνα που επιχειρούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία ουδέποτε έπληξαν κατοικημένη περιοχή στο Χαλέπι. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ιγκόρ Κονασένκοφ έκανε λόγο για «κυνική εκμετάλλευση» του μικρού Ομράν από δυτικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τα «πασίγνωστα κλισέ της αντιρωσικής προπαγάνδας». Ο Ρώσος αξιωματούχος προσέθεσε ότι η περιοχή στην οποία φέρεται να βρισκόταν ο Ομράν πιθανότατα δεν βομβαρδίστηκε από κανέναν, προσθέτοντας ότι, αν υπήρξε κάποια επίθεση, αυτή είναι πολύ πιθανό να προήλθε από αντικαθεστωτικούς αντάρτες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή