Μεταρρύθμιση με αυστηρούς όρους για τους μετανάστες

Μεταρρύθμιση με αυστηρούς όρους για τους μετανάστες

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Αυστηρότερος καθίσταται –παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες της γαλλικής κυβέρνησης– ο «κώδικας εισόδου, παραμονής και δικαιώματος ασύλου αλλοδαπών» (Ceseda), τη μεταρρύθμιση του οποίου ψήφισε πρόσφατα η Εθνοσυνέλευση.

Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι το αναθεωρημένο νομοθέτημα οδηγεί σε βελτίωση των όρων ενσωμάτωσης και τη μονιμοποίηση του καθεστώτος παραμονής των αλλοδαπών στη Γαλλία, οι βασικοί του στόχοι είναι ο εντοπισμός και η απέλαση όσων βρίσκονται παράνομα στη χώρα, η καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης και η εξοικονόμηση πόρων των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.

Η κύρια μεταρρύθμιση που εισάγει ο Ceseda αφορά τη δημιουργία εγγράφου πολυετούς ισχύος για τους αλλοδαπούς στη γαλλική επικράτεια. Η χρονική του διάρκεια, μεταξύ δύο και τεσσάρων ετών, ανάλογα με την περίπτωση, απαλλάσσει τους ξένους από τη γραφειοκρατικά κοπιαστική ετήσια ανανέωση της άδειας παραμονής, που ίσχυε μέχρι τώρα. Τα νέα έγγραφα, όμως, μπορούν να δεσμευθούν από τις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις, εφόσον ο αλλοδαπός δεν πληροί τους όρους παραμονής του.

Πριν από τη μεταρρύθμιση του Ceseda, η ετήσια άδεια παραμονής δεν μπορούσε να ανακληθεί, εφόσον ο κάτοχός της δεν είχε καταδικασθεί για ποινικό αδίκημα. Σήμερα, η άδεια αυτή μπορεί να αφαιρεθεί για λόγους όπως η αλλαγή εργασίας, το διαζύγιο ή η διακοπή σπουδών.

Η χορήγηση πολυετούς άδειας παραμονής οδηγεί, όμως, σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων για τις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις.

Την ίδια στιγμή, ο νέος νόμος επιτρέπει στις αστυνομικές αρχές να εξασφαλίζουν πληροφορίες από τα σχολικά ιδρύματα, τις εταιρείες παροχής ενέργειας, τις υγειονομικές υπηρεσίες και τα δημαρχεία για τους κατόχους αδειών παραμονής, με τις υπηρεσίες αυτές να υποχρεούνται να χορηγήσουν τα ζητούμενα στοιχεία.

Τέλος, παρά την προεκλογική δέσμευση του προέδρου Ολάντ για αποποινικοποίηση της παράνομης εισόδου στη χώρα, ο Ceseda προβλέπει ποινή τριών ετών φυλάκισης για τους παράτυπους μετανάστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή