Κρίσιμες εξελίξεις στη σχέση με ΗΠΑ

Κρίσιμες εξελίξεις στη σχέση με ΗΠΑ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεχόμαστε επιθέσεις σε πολλά μέτωπα. Οι ΗΠΑ, η Δύση και οι σύμμαχοί τους επιχειρούν να πλήξουν τα συμφέροντά μας. Πρώτα επιτέθηκαν στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο. Επιχείρησαν να ανατρέψουν τη νόμιμη κυβέρνηση με το πραξικόπημα της οργάνωσης Γκιουλέν. Μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος, επιχειρούν να μας επιτεθούν στο νότιο μέτωπο, στη βόρεια Συρία και στο κουρδικό ζήτημα». Το βαρυσήμαντο μήνυμα έρχεται από τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Γενί Σαφάκ», Ιμπραχίμ Καράγκιουλ. Η «Γενί Σαφάκ» διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με το νέο προεδρικό μέγαρο της Αγκυρας. Με το νέο κύριο άρθρο της, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα ρίχνει φως στο αντιαμερικανικό κλίμα που λαμβάνει διαστάσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Μεγάλες μερίδες της κοινωνίας και η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ασκούν δριμύτατη κριτική στις ΗΠΑ και στη Δύση με βάση την υπόθεση ότι ο δυτικός κόσμος έχει έναν και μοναδικό στόχο, την αποδυνάμωση και τον διαμελισμό της Τουρκίας.

Την προαναφερόμενη ρητορική συμμερίζεται και το κορυφαίο κέντρο στρατηγικών μελετών SETA, το οποίο πριν από περίπου μία δεκαετία ιδρύθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου και στενό συνεργάτη του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν και τους συνεργάτες του. Σε νέα, βαρυσήμαντη ανάλυσή του, το τουρκικό κέντρο στρατηγικών μελετών τονίζει τα εξής: «Μετά την αποτυχία της απόπειρας πραξικοπήματος, η στάση των ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά την εκδίκαση και την απομάκρυνση από τα καθήκοντά τους των ατόμων που έλαβαν μέρος στο πραξικόπημα, είναι ακατανόητη. Ο υπουργός Κέρι απειλεί με έμμεσο τρόπο την Τουρκία».

Το SETA ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ αποφεύγουν να καταδικάσουν με αποτελεσματικό τρόπο το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Απεναντίας, οι ΗΠΑ ξεκινούν μια εκστρατεία παραπληροφόρησης σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία. Ετσι δημιουργούνται πολλά ερωτήματα σε ό,τι αφορά την στάση που τηρεί η Ουάσιγκτον στις σχέσεις της με την Αγκυρα. Το τουρκικό κέντρο στρατηγικών μελετών κάνει λόγο για μια μεγάλη αποτυχία της ηγεσίας του Μπαράκ Ομπάμα στο πεδίο της διπλωματίας. Ο κ. Ομπάμα, οι συνεργάτες του και οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. αδυνατούν να κατανοήσουν τη σοβαρότητα της όλης κατάστασης.

Η παραπάνω επισήμανση έρχεται τη στιγμή που η τουρκική κυβέρνηση προχωρεί στην ανάρτηση μιας πινακίδας στην αγγλική γλώσσα στην πύλη της νατοϊκής βάσης του Ιντσιρλίκ με την οποία η Αγκυρα ζητεί από την αμερικανική πλευρά να σεβαστεί τη λαϊκή βούληση στην Τουρκία. Λίγο πριν από αυτή την κίνηση, οι τουρκικές αρχές είχαν προχωρήσει στον αποκλεισμό της νατοϊκής βάσης. Οι ΗΠΑ απάντησαν σε αυτή την κίνηση σε υψηλούς τόνους και διαρρέοντας στον αμερικανικό Τύπο την πληροφορία ότι η Ουάσιγκτον προβληματίζεται για το μέλλον των πυρηνικών όπλων της στη βάση του Ιντσιρλίκ.

Σε μια τόσο κρίσιμη ιστορική στιγμή, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πραγματοποιεί μια έκτακτη επίσκεψη στην Τουρκία όπου θα διερευνηθεί σειρά σημαντικών ζητημάτων.

Οι προσεκτικοί Τούρκοι αναλυτές αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην επικείμενη επίσκεψη του κ. Μπάιντεν στη χώρα τους. Κατά την άποψή τους, από το αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης θα κριθούν όχι μόνο το μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων αλλά και η έκβαση πολλών υποθέσεων και εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή