ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Επικυρώθηκε η συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ

Τουρκία: Επικυρώθηκε η συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ

Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων της Άγκυρας με το Ισραήλ, η οποία βάζει τέλος στην εξαετή διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο πρώην συμμάχων, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Ανατολή.

Με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στα τέλη Ιουνίου, το Ισραήλ θα καταβάλει στην Τουρκία αποζημίωση ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 18 εκατ. ευρώ). Η Τουρκία από την πλευρά της θα παύσει τη δίωξη σε βάρος των πρώην αρχηγών του ισραηλινού στρατού για την εμπλοκή τους στην επιχείρηση εναντίον ενός τουρκικού πλοίου που συμμετείχε σε αποστολή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην επιχείρηση εκείνη, το 2010, είχαν σκοτωθεί δέκα Τούρκοι ακτιβιστές.

Το 2014, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε τη σύλληψη τεσσάρων πρώην υψηλόβαθμων αξιωματικών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, μεταξύ των οποίων και του στρατηγού Γκάμπι Ασκενάζι, του πρώην αρχηγού του γενικού επιτελείου.

«Το Ισραήλ χαιρετίζει την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου να επικυρώσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε πρόσφατα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ισραηλινή κυβέρνηση.

Πρόσθεσε ότι αναμένει την επιστροφή των πρεσβευτών και στις δύο χώρες, όπως είχε υποσχεθεί πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσοβλου.

Η κατάθεση της συμφωνίας στο κοινοβούλιο και η επικύρωσή της καθυστέρησαν λόγω της απόπειρας ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης από μέρος του στρατού, τη νύχτα της 15ης προς τη 16η Ιουλίου.