Βρετανία: Σε τεταμένο κλίμα ξεκίνησε η διαδικασία εκλογής του νέου ηγέτη των Εργατικών

Βρετανία: Σε τεταμένο κλίμα ξεκίνησε η διαδικασία εκλογής του νέου ηγέτη των Εργατικών

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τζέρεμι Κόρμπιν ή Όουεν Σμιθ; Τα στελέχη του Εργατικού Κόμματος έχουν στην διάθεσή τους έναν μήνα από σήμερα προκειμένου να εκλέξουν τον νέο τους ηγέτη κι ενώ η ατμόσφαιρα είναι δηλητηριώδης, σε τέτοιο βαθμό που απειλείται ακόμα και η ίδια η ύπαρξη του κόμματος των Εργατικών της Βρετανίας που ιδρύθηκε το 1900.

Στη δίνη μιας εσωτερικής κρίσης μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης βίωσε ένα καλοκαίρι γεμάτο διαμάχες κι αντιπαραθέσεις όπου τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα εμφανίστηκαν διχασμένα.

Με την έναρξη της ψηφοφορίας μέσω επιστολικής ψήφου σήμερα, περίπου 640.000 μέλη και υποστηρικτές μπορούν να ψηφίσουν έως την 21η Σεπτεμβρίου. Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί τρεις ημέρες αργότερα κατά την διάρκεια ενός εκτάκτου συνεδρίου στο Λίβερπουλ.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ηλικίας 67 ετών, ο οποίος εξελέγη θριαμβευτικά επικεφαλής των Εργατικών τον Σεπτέμβριο του 2015 συγκεντρώνοντας το 59,5% των ψήφων των στελεχών, παραμένει φαβορί απέναντι στον Ουαλό βουλευτή Όουεν Σμιθ, έναν πρώην δημοσιογράφο του BBC ηλικίας 46 ετών.

Σήμερα οι δύο υποψήφιοι επανέλαβαν τις προτάσεις τους με στόχο να κερδίσουν τους ψηφοφόρους τους. Θέλοντας να διατηρήσει την στήριξη της βάσης του κόμματος, ο Τζέρεμι Κόρμπιν τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των εξουσιών των συνδικαλιστικών ενώσεων.

Από την πλευρά του ο Όουεν Σμιθ δεσμεύτηκε να δώσει την ευκαιρία στα μέλη του κόμματος να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία προσδιορισμού της πολιτικής των Εργατικών.

«Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να καθησυχάσουμε τους ανθρώπους στους κόλπους του κόμματος» δήλωσε σε ομιλία που εκφώνησε στην Ουαλία.

Στο πλευρό του Όουεν Σμιθ βρίσκεται μεταξύ άλλων ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, που τάχθηκε υπέρ της απομάκρυνσης από την ηγεσία του ηγέτη των Εργατικών.

«Ο Τζέρεμι έδειξε ότι είναι ανίκανος να κερδίσει την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό του βρετανικού λαού. Δεν μπορούμε απλά να συνεχίσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο» επισήμανε χθες σε συνέντευξη στην εφημερίδα The Observer.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή