Κύπρος: Κρίσιμη επαφή Ακιντζί με αρχηγούς κομμάτων

Κύπρος: Κρίσιμη επαφή Ακιντζί με αρχηγούς κομμάτων

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί πρόκειται να θέσει επί τάπητος τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό στους αρχηγούς των τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων σε συνάντηση που θα έχει μαζί τους στο «Προεδρικό».

Η συνάντηση φέρει την σημασία της για δυο σημαντικούς λόγους. Πρώτον, για πρώτη φορά ύστερα από την δημόσια αντιπαράθεση τους, ο κ. Ακιντζί συναντά τον «Πρωθυπουργό» Χιουσεγίν Οζγκιουργκιουν. Οι δυο πολιτικοί είχαν ανταλλάξει αυστηρά μηνύματα πριν από λίγες ημέρες, με τον κ. Οζγκιουργκιουν να αφήνει πολλά υπονοούμενα για την στάση που τηρεί ο κ. Ακιντζί στις συνομιλίες.

Δεύτερον, η σύσκεψη στο «Προεδρικό» έρχεται λίγο μετά την επίσκεψη του κ. Ακιντζί στην Άγκυρα και ώρες πριν την έναρξη του νέου γύρου συνομιλιών στο Κυπριακό.

Εντονη αντίδραση για ΑΟΖ

«Από δημοσιεύματα που βρίσκουν αντίκτυπο στον ε/κ τύπο της Νότιας Κύπρου γίνεται αντιληπτό το γεγονός ότι ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου θα επισκεφτεί την επόμενη εβδομάδα την Νότια Κύπρο και ότι θα υπογράψει με την Ρωμαίικη Διοίκηση της Νότιας Κύπρου μια συμφωνία σχετικά με το φυσικό αέριο που θα πωληθεί στην Αίγυπτο. Τα ενεργειακά αποθέματα στα περίχωρα της Κύπρου είναι ο κοινός πλούτος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκύπριων. Η Ρωμαίικη Διοίκηση της Νότιας Κύπρου παραγνωρίζει αυτή την πραγματικότητα και ετοιμάζεται να λάβει μονομερείς πρωτοβουλίες για την εκμετάλλευση και την μεταφορά (του φυσικού αερίου). Με αυτό τον τρόπο παραβιάζει τα συνεταιρικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Αυτή είναι μια απαράδεκτη εξέλιξη».

Το παραπάνω μήνυμα φέρει την υπογραφή του εκπροσώπου τύπου της τ/κ ηγεσίας, Μπαρίς Μπουρτζού και δόθηκε στην δημοσιότητα το μεσημέρι της Δευτέρας. Στο ίδιο μήνυμα, η ηγεσία του Μουσταφά Ακιντζί τονίζει τα εξής: «Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που εντατικοποιούμε τις προσπάθειες μας για εύρεση μιας συνολικής λύσης στο Κυπριακό Πρόβλημα, (κάθε πλευρά) θα πρέπει να απέχει από τέτοιου είδους προσεγγίσεις που αυξάνουν την ένταση και δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα».

Το τουρκικό σχέδιο για την κυπριακή ΑΟΖ

Στην συνέχεια, η τ/κ πλευρά τονίζει τα εξής: «Σε τέτοιες ημέρες που βελτιώνονται οι σχέσεις Τουρκικής Δημοκρατίας-Ισραήλ και δημιουργούνται σχέδια για την μεταφορά του φυσικού αερίου του Ισραήλ στην Ε.Ε. δια μέσου της Τουρκίας, η πιο λογική στρατηγική είναι η εύρεση λύσης στο Κυπριακό μια ώρα αρχύτερα και η μεταφορά του φυσικού αερίου της Κύπρου μαζί με το φυσικό αέριο του Ισραήλ στην Ε.Ε. δια μέσου της Τουρκίας. Ένα τέτοιο σχέδιο θα φέρει οφέλη σε όλες τις πλευρές και δίχως καμία υποψία θα συμβάλλει στην λύση του Κυπριακού».

Λευκωσία: Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου δεν μπορούν να αμφισβητηθούν

Tα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση λόγω του εν εξελίξει διαλόγου, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στο ΚΥΠΕ.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Μπαρίς Μπουρτζιού σήμερα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι πάγια θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ότι ο φυσικός πλούτος ανήκει στο κράτος και μετά την επίλυση του Κυπριακού το σύνολο του κυπριακού λαού θα μπορεί να επωφεληθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή