Η Αγκυρα αλλάζει στάση για Ασαντ

Η Αγκυρα αλλάζει στάση για Ασαντ

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Η πρόσφατη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν συνομιλίες με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ για προσωρινή εξουσία σηματοδοτεί την αλλαγή πλεύσης της Αγκυρας, που πλέον δεν αποκλείει ένα ρόλο για τον Ασαντ στη διάρκεια μιας αδιευκρίνιστης μεταβατικής περιόδου. Μέχρι πρότινος, οι γείτονες της Συρίας ήταν αποφασισμένοι να ζητήσουν την άμεση αποπομπή του, προσφέροντας καταφύγιο σε Σύρους αντάρτες και κλείνοντας τα μάτια στη δράση του Ι.Κ., που επίσης πολεμούσε τον Ασαντ. Οι συσχετισμοί όμως έχουν αλλάξει.

Οι Κούρδοι της Συρίας προβάλλουν ως βασική δύναμη εναντίον του Ι.Κ., γεγονός που τους εξασφαλίζει σχετική αυτονομία στα βόρεια της Συρίας, στα σύνορα με την Τουρκία. Και αυτό με τη σειρά του ενισχύει και τους Κούρδους στην Τουρκία, εξέλιξη που ανησυχεί την Αγκυρα. Παρ’ όλα αυτά, έχει αποφασίσει να αντιμετωπίσει αποφασιστικότερα το Ι.Κ., γεγονός που θα δημιουργήσει μια περίεργη συμμαχία Τουρκίας – Κούρδων, καθώς και του Ιράν, της Συρίας και της συμμαχίας της οποίας επικεφαλής είναι οι ΗΠΑ. Και το σημαντικότερο είναι πως, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και την απομάκρυνση από τη Δύση λόγω των αντιποίνων Ερντογάν, η Αγκυρα προχώρησε στην αναθέρμανση των σχέσεών της με τη Μόσχα. Το ζητούμενο, κατά τον Αϊχάμ Καμέλ του Eurasia Group, είναι να βρεθεί η χρυσή τομή στη Συρία, από την οποία όλοι θα βγουν κερδισμένοι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή