ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ

mpainten-oi-ipa-einai-prosilomenes-stis-ypochreoseis-toys-sto-plaisio-toy-nato-2147582

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε σήμερα τις χώρες της Βαλτικής ότι οι ΗΠΑ σέβονται τη δέσμευση του ΝΑΤΟ για την προστασία τους σε περίπτωση επίθεσης και δήλωσε ότι τα σχόλια περί του αντιθέτου, που πραγματοποιήθηκαν από τον προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ δεν θα πρέπει να λαμβάνονται στα σοβαρά.

Η επίσκεψη του Μπάιντεν συμπίπτει με μία περίοδο αυξημένης έντασης ως προς τη δραστηριότητα της Ρωσίας στην περιοχή. Ο Τραμπ δήλωσε ότι μπορεί, αν εκλεγεί, να εγκαταλείψει τη δέσμευση του ΝΑΤΟ να υπερασπίζεται αυτομάτως όλα τα μέλη της συμμαχίας.

«Θέλω να καταστήσω απολύτως σαφές προς όλους τους λαούς των κρατών της Βαλτικής: έχουμε δεσμευθεί στην ιερή τιμή μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, … στη συνθήκη και στο Άρθρο Πέντε του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Μπάιντεν μιλώντας στην πρωτεύουσα της Λετονίας.

Ο Μπάιντεν απέρριψε τα σχόλια του Τραμπ και είπε πως υπάρχει διακομματική αμερικανική δέσμευση στο ΝΑΤΟ.

«Το γεγονός ότι ακούτε ευκαιριακά κάτι από έναν προεδρικό υποψήφιο στο άλλο κόμμα, δεν είναι κάτι που πρέπει να παίρνετε στα σοβαρά», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Αύριο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος μεταβαίνει στην Τουρκία όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, πριν επισκεφθεί την επομένη τη Σουηδία για να συζητήσει την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη.