Επιβλαβής για το κινητό η συχνή φόρτιση

Επιβλαβής για το κινητό η συχνή φόρτιση

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kατά πάσα πιθανότητα όταν πέφτετε να κοιμηθείτε συνδέετε το κινητό σας με τον φορτιστή. Είναι, άραγε, αυτό μία καλή ιδέα; Εξαρτάται. Οι περισσότεροι χρήστες δεν περιμένουν ότι θα κρατήσουν τα κινητά τους για περισσότερο από δύο χρόνια. Κι η αλήθεια είναι, λένε οι ειδικοί, αυτοί οι άνθρωποι δεν πρόκειται να παρατηρήσουν την καταστροφή που έχει υποστεί η μπαταρία, προτού αρχίσουν να αναζητούν μία νέα συσκευή.

Αν δράτε κατά τον ίδιο τρόπο και εσείς, τότε φυσικά να φορτίζετε το κινητό σας κάθε νύκτα αλλά και όποτε θέλετε. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η συχνή φόρτιση βλάπτει τις μπαταρίες ιόντων λιθίου στο κινητό σας. Κι όχι μόνο διότι μπορούν να φορτιστούν υπερβολικά, αλλά, όπως επισημαίνει ο Εντο Κάμπος, εκπρόσωπος Τύπου της Anker, που κατασκευάζει φορτιστές «επειδή τα έξυπνα τηλέφωνα είναι στην πραγματικότητα έξυπνα και ξέρουν πότε να σταματήσουν να φορτίζουν».

Τα τηλέφωνα Android και τα iPhones διαθέτουν μικροεπεξεργαστές που τα προστατεύουν από την απορρόφηση υπερβολικής ηλεκτρικής ενέργειας όταν είναι φορτισμένα. Ετσι, θεωρητικώς, η ζημία που προκαλεί η νυχτερινή φόρτιση στο κινητό σας είναι αμελητέα. Οι ειδικοί, πάντως, επιμένουν ότι αυτή η πράξη της φόρτισης μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική. Τα περισσότερα τηλέφωνα διαθέτουν συστήματα που επιτρέπουν στις μπαταρίες να λαμβάνουν περισσότερο ρεύμα ταχύτερα. Ωστόσο, όπως εξηγούν οι τεχνικοί, αυτή η διαδικασία οδηγεί σε ταχύτερη διάβρωση των μπαταριών και όπως επισημαίνει ο Χατέμ Ζεϊνέ, ιδρυτής της εταιρείας ασύρματων φορτιστών Ossia, «όταν φορτίζεις διαρκώς γρήγορα το τηλέφωνο, τότε στην πραγματικότητα περικόπτεις το προσδόκιμο ζωής της μπαταρίας».

Αν θέλεις να διατηρηθεί η μπαταρία σε καλή κατάσταση, ο Χατέμ Ζεϊνέ προτείνει να προσπαθήσεις να φορτίσεις τη συσκευή με έναν πιο αδύναμο φορτιστή, αν και παραδέχεται ότι δεν γνωρίζει κατά πόσον αυτό θα δουλέψει. «Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιήσεις ένα φορτιστή iPhone για ένα iPad Pro θα φορτίσει πολύ αργά» εξηγεί ο Ζεϊνέ, τονίζοντας ότι αυτοί που θέλουν μακρά ζωή στις μπαταρίες των κινητών πρέπει να αποφεύγουν την υπερθέρμανση που τις καταστρέφει.

Ωστόσο, τόσο ο Ζεϊνέ όσο και ο Κάμπος επισημαίνουν ότι δεδομένης της διαρκούς ζήτησης για νέα κινητά η φόρτιση κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί τους καταναλωτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή